CORONAVIRUS. De ce pandemia de COVID-19 pune în pericol catedrala Notre-Dame

Publicat: 15 04. 2020, 12:09
Actualizat: 15 04. 2020, 12:19

Miercuri se împlinește un an de când celebra catedrală Notre-Dame din Paris a fost distrusă de un incendiu puternic. Restaurarea monumentului este, însă, pusă în pericol de pandemia de COVID-19.

În momentul în care a luat foc, catedrala era în plin proces de renovare, astfel că lucrările actuale de restaurare trebuiau să implice și îndepărtarea schelelor de pe structura monumentului istoric, potrivit Euronews. Însă restricțiile impuse de către autorități ca urmare a pandemiei de COVID-19 au dus la întreruperea lucrărilor.

Îndepărtarea schelelor fusese programată pentru luna aceasta, însă a fost amânată pe termen nedeterminat din cauza crizei provocate de noul tip de coronavirus.

Cu fiecare zi în care schelele care au ars în incendiu, unele dintre ele topindu-se, rămân pe clădire, monumentul se deteriorează și mai mult.

„Atât timp cât avem aceste schele în jurul clădirii, încă există o posibilitate de 50% ca moumentul să se deterioreze și mai mult”, a declarat capelanul catedralei, Brice de Malherbe. La momentul incendiului, el a fost evacuat de polițiști din casa sa, aflată în imediata apropiere a catedralei.

Anul acesta nu s-a ținut nicio ceremonie de Paște în catedrala Notre-Dame, iar din cauza epidemiei de COVID-19, nu se vor organiza nici ceremonii de comemorare a împlinirii unui an de la incendiu.

Lucrările de restaurare a edificiului au fost amânate de mai multe ori din diverse motive. Unul dintre ele a fost descoperirea unui praf toxic provenit de la topirea acoperișului, iar altul este epidemia însăși.

După ce schelele vor fi îndepărtate, specialiștii ar trebui, potrivit planului, să analizeze cărămizile pentru a vedea care dintre ele vor trebui înlocuite. Totodată, este necesară îndepărtarea molozului și montarea unei structuri-umbrelă, care să protejeze clădirea.

Incendiul de anul trecut a distrus interiorul catedralei și a dus la prăbușirea turlei. Campania de strângere de fonduri pentru reconstruirea monumentului a strâns peste un miliard de euro, iar președintele Franței, Emmanuel Macron, a cerut ca lucrările de restaurare să fie gata până la deschiderea Jocurilor Olimpice din 2024, care vor fi găzduite de Paris.