COVID-19. De ce statele occidentale nu au profitat de perioada de la izbucnirea epidemiei în China și până la apariția primelor cazuri în Vest

Publicat: 17 04. 2020, 11:27
Actualizat: 17 04. 2020, 12:44
Sursa: Profimedia

La începutul anului, părți din Asia de Est, în special regiunea Hubei din China, începeau să fie puternic afectate de boala care, ulterior, a fost numită COVID-19. Dar acum, țările din regiune au anunțat o scădere a numărului de cazuri și o relaxare a restricțiilor impuse populației.

Dar numărul de cazuri este în continuă creștere în Occident, astfel că, acum, Asia pare unul dintre cele mai sigure locuri din lume, notează CNN.

Însă țările vestice nu au trebuit să treacă prin aceleași cicluri ca Asia, unde guvernele și sistemele publice de sănătate au fost luate prin surprindere de apariția noului coronavirus.

De altfel, în multe state au apărut nemulțumiri față de reacțiile întârziate ale autorităților în această criză.

Ce a greșit Occidentul?

Printre greșelile principale făcute de statele occidentale se numără gândirea de tipul „E problema lor”. Mai precis, în timp ce autoritățile au fost luate prin surprindere de rapiditatea cu care virusul s-a răspândit, mai mulți experți susțin că guvernele occidentale s-au mulțumit, în general, să creadă că epidemia este o problemă a Chinei sau a Asiei și că ea nu va ajunge și în Vest.

Deși China a fost și este în continuare blamată pentru faptul că nu a luat măsuri imediat pentru stoparea epidemiei, oficialii chinezi nu au știut de la început cu ceea ce se confruntă. Prin comparație, oficialii din Europa și Statele Unite știau foarte bine cu ce urma să se întâmple în momentul în care au identificat primele cazuri de COVID-19, dar de multe ori au reacționat cu întârziere, irosind timp prețios și ignorând lecțiile pe care le-ar fi putut învăța din experiențele țărilor din Asia.

Încă de la începuturile sale, pandemia de COVID-19 a fost văzută ca o revenire a celei de SARS (sindrom respirator acut sever, n. red.). Similitudinile sunt multe, de la faptul că ambele afecțiuni sunt provocate de două tipuri de coronavirus, până la faptul că ambele epidemii au avut ca punct de plecare China.

Cu toate acestea, țările din Asia de Est, care au fost puternic afectate de epidemia de SARS din 2003, au fost în general mult mai bine pregătite față de cele occidentale, care au avut puțin de suferit în 2003. Încă de la epidemia de SARS, cetățenii din estul Asiei au devenit obișnuiți să poarte măști de protecție în viața de zi cu zi.

Peste 2,1 milioane de oameni au fost infectați cu coronavirus la nivel mondial. Dintre aceștia, peste 144.000 au murit, potrivit Universității Johns Hopkins. Statele Unite rămân cea mai afectată țară, cu 671.151 de cazuri și 33.268 de decese.