COVID-19. Țara în care noul coronavirus a fost eliminat aproape complet. O româncă relevă cum au reușit: Autoritățile au pus accent pe sănătatea mintală a oamenilor. Au avut încredere, politicul nu s-a implicat

Publicat: 07 05. 2020, 10:56
COVID-19. Țara în care noul coronavirus a fost eliminat aproape complet. O româncă relevă cum au reușit: Autoritățile au pus accent pe sănătatea mintală a oamenilor. Au avut încredere, politicul nu s-a implicat / Sursă FOTO: Felicia Pralea - Facebook

Felicia Pralea, o româncă stabilită în Reykjavik de aproape 14 ani, a explicat ce măsuri au luat autoritățile statului nordic pentru a preveni răspândirea coronavirusului, dar și cum au reacționat cetățenii islandezi la acestea.

În Islanda au fost confirmate aproximativ 1.800 de cazuri de infectare cu noul coronavirus, iar în prezent doar 56 de cazuri mai sunt active, însă doar 10 persoane au decedat.

Cum s-au raportat cetățenii la pandemia care a îngrozit o lume întreagă

„La început, noi ne-am panicat un pic când am văzut că nu se iau măsuri severe ca în alte ţări din Europa. Mama mea trăieşte în Italia, ştiam de la ea ce se întâmplă acolo şi nu înţelegeam de ce nu se impun restricţii şi în Islanda”, a declarat românca.

Ce decizii au luat autoritățile islandeze pentru a preveni răspândirea COVID-19

„S-a format o echipă din trei specialişti: Viðir Reynisson, inspectorul general al Departamentului de Protecţie Civilă şi al Situaţiilor de Urgenţă, Alma Möler, directorul general al Institutului Naţional de Sănătate Publică, şi Þórólfur Guðnason, epidemiologul-şef. Această echipă a luat toate deciziile, fără ca politicul să intervină. Măsurile lor trebuiau aprobate de Ministerul Sănătăţii, dar era doar o formalitate”, a explicat Felicia.

Cum a fost gestionată criza provocată de virus

Felicia Pralea a explicat pentru Libertatea faptul că accentul a fost pus mai ales pe sănătatea mentală a oamenilor.

„Cei trei au pus accentul pe protecția cetățenilor şi pe sănătatea mintală a oamenilor. Din acest motiv, nici nu s-au luat măsuri stricte ca în alte ţări, unde nu aveai voie să ieşi din casă. Oamenii au avut voie să se plimbe, dar cu condiţia să păstreze o distanţă între ei. Nici nu s-a pus în discuţie să ieşi din casă cu o declaraţie pe proprie răspundere, aşa cum s-a întâmplat în România. S-au închis doar restaurantele, barurile, piscinele, frizeriile”, a explicat aceasta.

De asemenea, aceasta a povestit și faptul că islandezii au respectat măsurile impuse de autorități datorită „spiritului civic dezvoltat”, fiind, de fapt, „optimiști și luptători”.

„Cred că a contat mult că politicul nu s-a implicat”

„Cetăţenii au avut mare încredere în cei trei specialişti, cred că a contat mult că politicul nu s-a implicat. La fel ca peste tot, politicienii nu se bucură de popularitate nici în Islanda. Reynisson, Möler şi Guðnason sunt consideraţi acum eroi naţionali, primesc scrisori de felicitare de la oameni, cetăţenii au un respect deosebit pentru ei”, a precizat românca pentru sursa citată.