Creșterea economică a Germaniei a încetinit la 0,3% în trimestrul trei; PIB-ul Franței, minus 0,1%

Publicat: 14 11. 2013, 10:01
Actualizat: 14 11. 2013, 10:04

Creșterea economică a Germaniei a încetinit în trimestrul al treilea la 0,3% față de perioada aprilie-iunie, cu evoluție ușor pozitivă a cererii interne și exporturi în stagnare, în timp ce PIB-ul Franței a scăzut cu 0,1%, taxele ridicate descurajând investițiile, transmite Bloomberg.

Germania și Franța sunt cele mai mari economii din Europa și două dintre cele mai importante piețe de export ale României.

Economia germană a crescut cu 0,7% în trimestrul al doilea, iar economiștii anticipau pentru perioada iulie-septembrie un avans de 0,3%.

Datele oficiale prezentate joi de institutul federal de statistică de la Wiesbaden arată că, în trimestrul al treilea, creșterea economică a fost generată exclusiv de cererea internă: investițiile și construcțiile au crescut, iar consumul privat și cel public au urcat ușor.

Exporturile au stagnat în perioada analizată, iar importurile au urcat.

În Franța, economia s-a contractat cu 0,1% în trimestrul al treilea față de cel anterior, în timp ce economiștii estimau stagnarea PIB. Economia franceză a ieșit din recesiune în trimestrul al doilea, cu o creștere de 0,5% față de primele trei luni ale anului.

Investițiile companiilor nefinancare din Franța au scăzut cu 0,6% în trimestrul trei, în timp ce cheltuielile de consum au înregistrat o creștere modestă, de 0,2%, potrivit datelor anunțate joi de institutul de statistică de la Paris.

Agenția de evaluare financiară Standard & Poor’s a retrogradat săptămâna trecută ratingul Franței de la „AA+” la „AA”, acuzând perspectivele slabe de creștere economică.

Cu una dintre cele mai ridicate poveri fiscale la nivel mondial, Franța se confruntă cu un șomaj de 11,1%, maximul ultimilor 14 ani. Companiile au înghețat investițiile, după ce marjele de profit au coborât la niveluri care nu au mai fost întâlnite de la mijlocul anilor ’80.

S&P estimează că veniturile guvernului francez reprezntă 53% din PIB, cel mai ridicat nivel din lume cu excepția țărilor scandinave, în timp ce cheltuielile statului reprezintă 56% din PIB, cel mai mult din Europa.

Marjele de profit operațional ale companiilor franceze au scăzut cu aproape 40% în ultimii 10 ani, în timp ce, în Germania, indicatorul a urcat cu 40%, potivit datelor Groupe des Federations Industrielles, citate de Bloomberg.