Criza din Ucraina. Putin a refuzat să discute cu președintele Zelenski! Rusia a trimis aproape 100.000 de soldați la frontieră!

Publicat: 12 04. 2021, 12:48
Președintele Rusiei, Vladimir Putin / Sursa FOTO: wikimedia.org

Criza din Ucraina ia amploare. Vladimir Putin a refuzat să discute cu președintele Volodimir Zelenski, semn clar că atitudinea Moscovei este una de sfidare a oricărei încercări de dialog cu Kievul. În prezent, aproape 100.000 de soldați ruși sunt comasați la frontiera dintre cele două state. Pericolul ca situația să degenereze este unul uriaș.

După ce a bătut la porțile marilor cancelarii, plângându-se de atitudinea lui Vladimir Putin, președintele ucrainean schimbă strategie. Zelenski și-a făcut timp să încerce să dialogheze cu liderul de la Kremlin.

Zelenski pleacă la Paris, în așteptarea unui semn de la Moscova

Iulia Mendel, purtătoarea de cuvânt a administrației prezidențiale de la Kiev, a dezvăluit încercarea liderului Volodimir Zelenski de a telefona Kremlinului. Din câte se pare, echipa lui Vladimir Putin încă nu a răspuns solicitării. Gestul a fost interpretat de ucraineni drept un refuz al rușilor de a coopera în privința conflictului din Donbas. „Evident că biroul preşedintelui a făcut o cerere pentru a vorbi cu Vladimir Putin. Încă nu am primit un răspuns şi sperăm foarte mult că acesta nu este un refuz de a dialoga”, a declarat purtătoarea de cuvânt a administrației prezidenațiale ucrainene.

Între timp, preşedintele Volodimir Zelenski a anunțat că se va deplasa la Paris pentru discuţii despre escaladarea conflictului ruso-ucrainean din Donbas.

Rusia a trimis 40.000 de soldați în Crimeea!

Ca o dovadă că nu are de gând să facă niciun pas în spate, Federația Rusă a trimis încă 40.000 de soldați în peninsula Crimeea! De asemenea, aproape 50.000 de militari sunt comasați în apropierea frontierei estice a Ucrainei! Vineri, Vladimir Putin a acuzat Ucraina de „acţiuni provocatoare periculoase” în regiunea Donbas. Vorbele sale au fost făcute în contextul intensificării confruntărilor dintre forţele guvernamentale ucrainene şi separatiştii pro-ruşi.

Înainte de a începe orice negocieri de pace, Kremlinul a reamintit Kievului că trebuie îndeplinite anumite condiţii din acordurile de pace de la Minsk. „Formatul Normandia”, așa cum a fost denumit, a adus la aceeaşi masă a discuţiilor liderii Ucrainei, Rusiei, Germaniei şi Franţei. Scopul declarat a fost acela de a obține încetarea focului în conflictul din estul Ucrainei.