Cum a reușit guvernul francez să-i enerveze pe fermieri și pe ecologiști, deopotrivă. Pesticidele reprezintă miza

Publicat: 25 12. 2019, 15:38

De la 1 ianuarie 2020, fermierii vor păstra o bandă lată de cinci metri între culturile tratate și zonele locuite pentru culturile agricole de înălțime mică, cum este și cazul grâului, respectiv una de 10 meri pentru pomii fructiferi, au anunțat în comun vocile autorizate ale ministerelor Agriculturii, Mediului și Sănătății din Hexagon, potrivit Reuters.

Declarația este conformă cu recomandările Agenției franceze pentru Alimentație și Mediu (ANSES), făcute la începutul acestui an.

La rândul său, cel mai mare sindicat al fermierilor francezi – FNSEA – s-a opus vehement instaurării zonelor-tampon obligatorii, libere de pesticide, ca urmare a faptului că producătorii agricoli ar urma să piardă suprafețe importante de teren care vor fi afectate de dăunători.

„Prin stabilirea, în anumite situații, a unor distanțe de siguranță, indiferent de practicile și măsurile de protecție aplicate, guvernul lasă loc ideologiilor și îi abandonează pe mulți dintre fermieri, fără a le oferi soluții la schimb”, mai precizează vocile autorizate ale FNSEA.

Pe de altă parte, grupul ecologist France Nature Environment (FNE) critică măsura și spune să zona-tampon, liberă de pesticide, este prea mică.

„De ceea ce ne temeam, asta s-a întâmplat”, a precizat reprezentantul FNE, Thibault Leroux, adăugând că grupul din care face parte ia în calcul contestarea deciziei în justiție.

Dispersia pesticidelor comerciale au fost deja interzise în zonele locuite, cum sunt și parcurile, din ianuarie 2017, iar în acest an interdicția s-a prelungit și în cazul caselor și grădinilor private.

Guvernul de la Paris intenționează să reducă până la interzicere erbicidul glifosat până în 2021, chiar dacă a promis să facă derogări de la regulă pentru fermele în care nu există soluții viabile de combatere a buruienilor.

Înfuriați că politicile Executivului din Hexagon le-ar periclita stilul de viață, fermierii au mărșăluit cu tractoarele prin Paris, luna trecută. Cu această ocazie au reușit să obstrucționeze traficul, și așa încărcat de navetiști, și s-au adăugat listei lungi de contestatari ai președintelui Emmanuel Macron.