Decizie istorică la Vatican: Papa Francisc renunță la „secretul pontifical” în scandalurile de pedofilie

Publicat: 18 12. 2019, 17:05

Papa Francisc a schimbat și definiția Vaticanului privind pornografia infantilă, astfel că abuzurile sexuale ale preoților se încadrează la pedofilie pentru victime cu vârsta de sub 18 ani, și nu pentru copii cu vârsta de sub 14 ani, ca până acum, potrivit BBC.

Secretul pontifical, numit uneori și secretul Papei, este o regulă de confidențialitate, care protejează informațiile sensibile referitoare la guvernarea bisericii.

Acum Papa Francisc le cere oficialilor de la Vatican să coopereze cu autoritățile judiciare civile în investigarea cazurilor de abuz.

Charles Scicluna, arhiepiscopul Maltei și cel mai experimentat investigator al abuzurilor sexuale din Vatican, a numit demersul „o decizie epocală care înlătură obstacolele și impedimentele”, spunând corespondenților de presă la Vaticanu că „problema transparenței în acest tip de investigații acum este pusă în aplicare la cel mai înalt nivel”.

Cele două documente sunt rescriptum, adică Papa Francisc s-a folosit de autoritatea sa pentru a rescrie articole din documente papale mai vechi.

Biserica Catolică a fost acuzată, în trecut, că s-a folosit de secretul pontifical pentru a nu raporta cazurile de abuz. Cei care încălcau secretul pontifical erau excomunicați.

De zeci de ani, lumea catolică e zguduită de scandaluri sexuale, cu mii de cazuri de copii abuzați de preoți. Prelații nu au trecut prin proces fiind, în cel mai bun caz, judecați doar de instanțele Vaticanului. Papa Francisc s-a confruntat cu presiuni pentru a aborda criza de abuzuri sexuale din Biserică

Liderii bisericii au cerut desființarea regulii la un summit din Vatican care a avut loc  în februarie.

„Informațiile privind cazurile de abuz ar trebui să fie în continuare tratate cu respect pentru securitatea victimelor, integritate și confidențialitate”, a spus Papa în anunțul său. El a instruit oficialii Vaticanului să respecte legile civile și să acorde tot sprijinul autoritățile judiciare civile în investigarea unor astfel de cazuri.