Declarație controversată a ministrului argentinian de Externe: „În 20 de ani, Insulele Malvine vor fi ale Argentinei”

Publicat: 08 02. 2013, 09:33
Actualizat: 29 07. 2014, 19:18

Aflat în vizită la Londra, ministrul argentinian al Afacerilor Externe Hector Timerman a stârnit controverse după ce a declarat că Insulele Falkland (Malvine) vor trece în posesia țării sale în următorii 20 de ani, relatează Daily Mail.

Arhipelagul situat în Atlanticul de Sud este în prezent un teritoriu britanic, însă Argentina încearcă revendicarea acestuia încă din anul 1810. Timerman a denunțat faptul că, în această problemă, britanicii au în vedere doar interesul propriu legat de resursele naturale din zonă.

Tensiunile dintre Marea Britanie și Argentina au început să ia amploare în anul 2010, când au fost autorizate exploatările de petrol în apele din jurul Insulelor Falkland.

„Marea Britanie se folosește de oamenii care locuiesc pe insule în scopuri politice, pentru a avea acces la petrol și la resursele naturale care aparțin de fapt argentinienilor.”, a spus ministrul.

„Cred că lumea va înțelege cu timpul că este vorba despre o problemă legată de colonizare”, a mai afirmat ministrul, ingnorând scrisoarea pe care unul dintre guvernatorii Insulelor Malvine a încercat să i-o prezinte.

În plus, Hector Timerman a refuzat să participe la o întrunire la care urma să participe și omologul său britanic, William Hague.

Vizita ministrului argentinian la Londra precedă referendumul ce se va desfășura pe 10-11 martie în arhipelag, când cei aproximativ 1500 de locuitori ai Insulelor Falkland vor vota dacă doresc sau nu să-și mențintă cetățenia britanică.

Foto: AFP//Mediafax (Daniel Garcia)

Întrucât evenimentul va fi unul extrem de important pentru viitorul arhipelagului, întreg evenimentul se va afla în atenția observatorilor internaționali.

Deși sondajele realizate până în prezent arată că rezultatele referendumului nu vor fi favorabile Argentinei, Timerman rămâne sceptic vizavi de importanța acestui fapt.

„Referendumul de autodeterminare nu se aplică Insulelor Malvine. Este un teritoriu colonizat”, a afirmat acesta. „Oamenii care trăisc în Malvine (…) nu sunt nativi. Este o populație sosită în urma invaziei teritoriului. Este ca și cum i-ai întreba pe cei din Cisiordania dacă vor să fie israelieni sau palestinieni. Nu are niciun sens”, a continuat Timerman.