Dezastrul din Tonga, văzut din satelit. Țara, devastată de erupția vulcanică și de valul tsunami care a urmat | VIDEO

Publicat: 18 01. 2022, 16:41
Actualizat: 18 01. 2022, 16:59

Au început să apară primele imagini din satelit după ce un vulcan subacvatic a erupt în Tonga, provocând un tsunami.

Fotografii realizate de Forțele Aeriene din Noua Zeelandă deasupra insulei Nomuka, o mică insulă din partea de sud a țării, arată zone vaste acoperite cu cenușă, dar și alte daune provocate de imensa erupție vulcanică submarină și de valul tsunami care a lovit sâmbătă națiunea din Pacific, potrivit The Guardian.

Printr-un comunicat, Guvernul a confirmat trei decese: doi localnici și un cetățean britanic.

Potrivit comunicatului, unele dintre insulele mai mici au fost deosebit de grav afectate, toate casele de pe una dintre insule fiind distruse. Pe alte două insule, doar câteva case au mai rămas în picioare.

Acțiunile de salvare au fost îngreunate de cenușa căzută în urma erupției vulcanului.

Voluntarii au curățat pista principalului aeroport din arhipelag pentru a permite avioanelor să aducă apă potabilă și provizii.

Comunicațiile au fost întrerupte după ce cablul subacvatic unic care leagă Tonga de restul lumii a fost afectat de erupție, informează BBC.

Imagini din satelit analizate de ONU arată scene similare în Kolomotu’a, Tongatapu și satul Fafaa: în timp ce unele clădiri rămân în picioare, altele par să se fi prăbușit, iar întregul peisaj este acoperit cu cenușă.

Pe aeroportul internațional Fua’amotu, pista pare să fi fost inundată și este parțial acoperită fie de cenușă, fie de pământ.

Tonga: Telecomunicațiile încă nu funcționează

Guvernul din Tonga a anunțat că internetul a fost oprit, dar unele servicii locale de telefonie erau disponibile și se lucrează pentru a restabili comunicațiile.

Problemele cu sistemul de telecomunicații sunt atât de mari, încât Organizația Națiunilor Unite (ONU) a informat că legătura dintre organizație și autoritățile din Tonga este menținută doar cu ajutorul unui singur oficial local, care folosește o conexiune telefonică prin satelit.

Prim-ministrul Noii Zeelande, Jacinda Ardern, a declarat luni că nu a fost încă stabilit contactul cu multe regiuni de coastă dincolo de capitala Nuku’alofa.

„Nuku‘alofa este acoperită cu straturi groase de praf vulcanic, dar în rest situația este calmă și stabilă. Nu am primit încă vești din alte zone de coastă”, a spus Ardern.

Erupția vulcanică a fost resimțită până în SUA. În Peru, două persoane s-au înecat ca urmare a producerii unor valuri anormal de înalte, în timp ce plajele din apropierea capitalei Lima au fost închise în urma unei scurgeri de petrol.