Directiva drepturilor de autor OBLIGĂ YouTube și Google să aibă LICENȚE pentru anumite materiale

Publicat: 26 03. 2019, 19:58

Eurodeputații s-au pronunțat cu un raport de voturi de 348 la 274 în favoarea reglementărilor care vor obliga companii online precum YouTube și Google să obțină licențe pentru conținutul aflat sub incidența drepturilor de autor și să elimine materialele care încalcă reglementările de proprietate intelectuală.

Proiectul directivei privind drepturile de autor a generat ample disensiuni între guvernele statelor membre UE și la nivelul Parlamentului European. În ultimele săptămâni, în Germania au avut loc manifestanții contra proiectului privind drepturile de autor coordonate de activiști pentru libertatea pe Internet care susțin că vor fi blocate activitățile de difuzare a materialelor. În urma votului de marți, directiva urmează să intre în vigoare în anul 2021.

În versiunea finală a textului este inclus controversatul „Articol 13”, care a generat demonstrațiile din Germania și a condus la blocarea de către Wikipedia a unor website-uri în Uniunea Europeană în semn de protest. Articolul 13 va face site-uri precum YouTube responsabile juridic pentru materialele produse de utilizatorii din cadrul Uniunii Europene și va obliga toate platformele online să semneze contracte cu deținătorii drepturilor de autor. Criticii susțin că aceste lucruri vor forța platformele online să filtreze conținutul pentru a evita intrarea sub incidența noilor reglementări.

Conform unei alte prevederi, Articlolul 11, servicii precum Google Știri (Google News) vor trebui să semneze contracte cu grupuri editoriale și publicații pentru a putea difuza 1fragmente” de materiale.

Un purtător de cuvânt al companiei americane Google a declarat că directiva va genera „incertitudine juridică și va afecta activitățile creative și activitățile de afaceri digitale în Europa”. „Detaliile contează, astfel că așteptăm să colaborăm cu factorii care iau decizii politice, cu grupurile editoriale, cu producătorii de materiale și cu deținătorii drepturilor intelectuale în contextul implementării acestor reglementări de către țările din Uniunea Europeană”, a subliniat el.

Foto: Hepta