Dirijabilele ar putea revoluționa transportul în zonele arctice. VIDEO

Publicat: 11 12. 2013, 20:03
Actualizat: 17 01. 2020, 10:55

Comerțul cu resurse care se găsesc la cei doi poli ai planetei și livrarea de materiale în aceste zone sunt dificile, deoarece modalitățile de transport convenționale nu pot fi folosite din cauza condițiilor climatice. Avioanele de mari dimensiuni nu pot ateriza fără a avea piste amenajate, iar navele maritime au dificultăți din cauza gheții. O companie americană vine, în acest context, cu o soluție – dirijabilele. Acestea pot ateriza oriunde, iar cele de mari dimensiuni pot transporta încărcături impresionante.

Compania Aeros a semnat un parteneriat cu compania aeriană Icelandair Cargo, pentru a livra, via Islanda, containere în zonele greu accesibile, precum cele din Alaska, Siberia sau nordul Canadei. Gunnar Sigurfinnsson, Managing Director la Icelandair, crede că Aeros „va schimba pentru totdeauna transportul în zonele arctice”, transmite CNN.

Compania americană dezvoltă un nou tip de dirijabil, numit Aerocraft. Acesta este un hibrid, care conține multe elemente folosite și în producția avioanelor comerciale. Nava, spre deosebire de altele de acest fel, poate ateriza și decola singură, fără ajutor de la sol.

Primele teste cu Aerocraft au fost realizate în luna septembrie, anul curent. Acum, Aeros construiește primele prototipuri. Primul dirijabil va intra în serviciu în 2016, iar până în 2020 Aeros va opera o flotă de 20 de aeronave.

Aerocraft are o lungime de 169 de metri și poate transporta 66 de tone cu o viteză de maxim 222 k/h. Dirijabilul este propulsat de motoare pe motorină, astfel costurile de operare sunt mult mai mici decât ale unui avion cargo, care folosește cherosen, mai scump. 

Un nou viitor pentru dirijabile?

Sir David King, fostul consilier șef pe probleme științifice al guvernului britanic, estima, în urmă cu trei ani, că până în 2020 majoritatea mărfurilor din lume vor fi transportate cu dirijabile de mare capacitate.

Cele mai mari nave de acest fel sunt capabile să care de două ori mai multă marfă că un Boeing 747, având emisii cu 90% mai reduse față de acesta.

Și armata SUA a anunțat că va lansa o serie de dirijabile care să transporte echipamente sau să fie folosite în misiuni de supraveghere.