DISCRIMINARE. Curtea de Justiţie a Uniunii Europene reclamă Austria din cauza alocaţiilor copiilor imigranţilor, inclusiv români

Publicat: 14 05. 2020, 17:12
Foto: Mediafax

Comisia Europeană a sesizat Curtea de Justiţie a Uniunii Europene în privinţa legislaţiei din Austria privind indexarea alocaţiilor copiilor imigranţilor comunitari, considerată „discriminatorie” conform reglementărilor comunitare.

„Astăzi, Comisia Europeană a decis să transmită cazul Austriei la Curtea de Justiţie a UE. Comisia consideră că legislaţia austriacă privind indexarea alocaţiilor familiale, a creditelor fiscale pentru copii şi creditelor fiscale pentru familie nu este permisă de reglementările UE şi este discriminatorie”, anunţă Executivul UE, într-un comunicat postat pe site-ul instituţiei.

„Pe 1 ianuarie 2019, Austria a introdus un mecanism de indexare a alocaţiilor familiale, creditelor fiscale pentru copii şi familie acordate cetăţenilor UE care muncesc în Austria şi ai căror copii locuiesc în ţările de origine. Comisia consideră că un astfel de mecanism de indexare intră în contradicţie cu reglementările UE privind libertatea de circulaţie a angajaţilor şi cu cele privind coordonarea sistemelor de asigurări sociale”, argumentează Comisia Europeană.

„Mecanismul intră în contradicţie cu actualele reglementări privind coordonarea sistemelor de asigurări sociale, dat fiind că angajaţi din sistemul UE de mobilitate care lucrează în Austria şi care contribuie în totalitate la economia austriacă, la forţa de muncă şi la sistemul de asigurări sociale primesc mai puţine beneficii comparativ cu angajaţii ai căror copii locuiesc în Austria”, subliniază Comisia Europeană.

Comisia Europeană a declanşat în ianuarie 2019 procedura care poate conduce la sancţionarea Austriei din cauza legii privind indexarea alocaţiilor copiilor imigranţilor comunitari.

Parlamentul de la Viena a adoptat în octombrie 2018 un proiect de lege care prevede că imigranţii din alte ţări ale Uniunii Europene care muncesc în Austria vor primi pentru copiii aflaţi în ţara de origine alocaţii adaptate nivelului de trai şi veniturilor din naţiunea respectivă. Astfel, pentru cele mai multe state, inclusiv România, această măsură înseamnă o reducere a sumelor plătite, prin ajustarea la nivelul de trai din ţările comunitare unde trăiesc aceşti copii. Măsura a intrat în vigoare la 1 ianuarie 2019.