Malaezia anunță o nouă misiune de căutare a avionului MH370 al Malaysian Airlines, care a dispărut în 2014 în Oceanul Indian.
Cel mai probabil, aceasta va fi ultima încercare de a găsi aeronava care a dispărut acum aproape 11 ani.
Potrivit The Telegraph, o companie britanică de robotică marină a lansat această căutare, în speranța de a rezolva unul dintre cele mai mari mistere ale aviației moderne.
Compania Ocean Infinity a început să cerceteze fundul oceanului în încercarea de a găsi epava MH370, care a dispărut în urmă cu 11 ani, după ce a decolat din Kuala Lumpur spre Beijing.
O navă a companiei, Armada 7806, a ajuns într-o nouă zonă de căutare din Oceanul Indian, la aproximativ 2.000 de kilometri în largul orașului Perth din Australia, în weekend, arată site-urile specializate în urmărirea navelor.
Se pare că mai multe vehicule subacvatice autonome au fost desfășurate de pe navă în câteva ore de la sosirea acesteia la fața locului și au început scanări detaliate ale fundului oceanului.
Ministrul malaezian al Transporturilor, Anthony Loke, a lăudat „disponibilitatea Ocean Infinity de a-și desfășura navele” pentru a relua căutarea aeronavei Boeing 777 care a dispărut de pe radar pe 8 martie 2014, cu 239 de persoane la bord, notează Le Figaro.
Guvernul malaezian a anunțat la sfârșitul lunii decembrie că a aprobat lansarea unei noi căutări pentru găsirea avionului. Pe 13 decembrie, Guvernul „a acceptat în principiu propunerea Ocean Infinity” de a continua investigațiile „într-o nouă zonă de 15.000 de kilometri pătrați în sudul Oceanului Indian”, a declarat ministrul Anthony Loke. În ciuda căutărilor întreprinse după dezastru, considerat cel mai mare din istoria aviației moderne, aeronava nu a fost găsită niciodată.
Anchetatorii malaezieni nu au exclus inițial posibilitatea ca aeronava să fi fost deviată în mod deliberat. Resturile, unele confirmate și altele considerate a fi provenite de la alte aeronave, au fost găsite de-a lungul coastei Africii și unor insule din Oceanul Indian.
Peste 150 de pasageri chinezi se aflau în acel avion, iar rudele acestora au solicitat compensații de la Malaysia Airlines, Boeing, producătorul de motoare de avioane Rolls-Royce și de la grupul de asigurări Allianz, printre alții.
Malaezia a angajat compania Ocean Infinity în 2018 pentru a căuta în sudul Oceanului Indian, oferindu-se să plătească până la 70 de milioane de dolari pentru găsirea avionului, dar a eșuat în două încercări.
Aceasta a urmat unei căutări subacvatice efectuate de Malaezia, Australia și China într-o zonă de 120.000 de kilometri pătrați (46.332 de mile pătrate) din sudul Oceanului Indian, pe baza datelor privind conexiunile automate dintre un satelit Inmarsat și avion.
Malaezia anunță că va relua căutările în dosarul privind zborul MH370
Sursa foto: Profimedia