Donald Trump arată cu degetul spre China, după atacul cibernetic asupra mai multor agenții americane. Secretarul de stat Mike Pompeo dăduse vina pe ruși

Publicat: 20 12. 2020, 11:54
Actualizat: 20 12. 2020, 12:00
Donald Trump, președintele american în funcție ( FOTO: Captură VIDEO - YouTube)

Donald Trump îl contrazice pe secretarul de stat Mike Pompeo, la câteva ore după ce acesta a spus că Rusia se află spatele atacului cibernetic împotriva mai multor agenții din SUA. Președintele american în funcție sugerează că, de fapt, ar fi vorba de China, informează Aleph News, care citează New York Times.

Se poate spune destul de sigur că rușii se află în spatele acestei acțiuni”, declarase Pompeo la un post de radio.

Sfidând concluziile experților din interiorul și din afara guvernului care spun că atacul a fost o încălcare a securității cibernetice pe o scară pe care Washingtonul nu a experimentat-o ​​niciodată, Trump a minimalizat și gravitatea hack-ului, spunând că „totul este bine sub control”, insistând că presa de presă a exagerat daunele.

Atacul cibernetic este mai important în media ‘Fake News’ decât în realitate. Rusia este întotdeauna suspectată când se întâmplă ceva, dar China ar putea fi de asemenea în spatele atacurilor cibernetice″⁣, a scris Trump pe Twitter.

Liderul american a mai spus precizat că potenţialul rol al Chinei nu a fost adus în discuţie ″⁣în mare parte din raţiuni financiare″⁣.

Rusia nu face lucruri doar pentru că o ușă este deschisă. Ei planifică acest atac de ani de zile.”, a declarat pentru MSNBC News, Malcolm Nance, analist pe probleme de terorism.

Atacul cibernetic a fost raportat pe 13 decembrie de oficiali americani care și-au păstrat anonimatul, dar care au precizat că suspecții sunt hackeri din Rusia. Însă, Ambasada Rusiei în Statele Unite a negat, printr-un comunicat emsi a doua zi, orice implicare în acest incident.

Printre instituțiile afectate de atac se numără Departamentul Trezoreriei, Departamentul pentru Securitate Internă și Departamentul Energiei, potrivit sursei citate.

Microsoft, victima unui alt atac cibernetic. Mai multe companii americane au fost afectate

Microsoft Corp a declarat, joi, că a identificat un software rău intenționat în sistemele sale legate de o campanie masivă de hacking dezvăluită de oficialii americani săptămâna aceasta, adăugând o țintă tehnologică de top la o listă în creștere a agențiilor guvernamentale atacate.

Compania din Redmond, Washington, este un utilizator al Orion, software-ul de gestionare a rețelelor de la SolarWinds Corp, care a fost utilizat în atacurile presupuse de Rusia împotriva unor agenții vitale din SUA și altele.

Microsoft a confirmat că a fost victima unui atac cibernetic. Este al doilea atac în care e implicat Microsoft în ultima perioadă

Microsoft a avut, de asemenea, propriile sale produse folosite pentru a proteja  victimele, au spus oameni familiarizați cu problema. Agenția Națională de Securitate Națională a SUA a emis joi un „aviz de securitate cibernetică” rar, care detaliază modul în care anumite servicii cloud Microsoft Azure ar fi putut fi compromise de către hackeri și îndrumați utilizatorii să blocheze sistemele lor. De data aceasta, Microsoft spune că atacatorii s-au lovit de un scut.