DRUMUL BANILOR la alegerile din SUA. Cum se transformă MILIOANELE de dolari donate în campanie în MILIARDE

Redactor:
Alina Matis
Donațiile electorale, o investiție foarte bună.

Pentru corporațiile și marii afaceriști americani, actuala campanie prezidențială din SUA este o investiție cu un potențial foarte mare. Cele câteva milioane de dolari donate candidaților sau organizațiilor care sprijină un anumit partid ori candidat se pot transforma în miliarde, în cazul în care politicianul respectiv ajunge sau rămâne în Casa Albă și reușește să își impună politicile economice și fiscale, scrie Bloomberg.

Contribuțiile totale, în cadrul acestei campanii electorale // SURSA: Federal Election Commission

Generozitatea donatorilor este fără precedent în era post-Watergate (scandalul în urma căruia a demisionat președintele Richard Nixon și care a dus la înăsprirea regulilor de finanțare a campaniilor electorale), mai ales în susținerea Partidului Republican, al cărui candidat pentru președinție este fostul guvernator și fost CEO Mitt Romney.

Liderul din Massachusetts vrea o scădere drastică a impozitelor, mai ales pentru întreprinderi, precum și o reformă a codului de impozite. Multe dintre planurile lui se vor dovedi a fi extrem de lucrative pentru anumiți oameni de afaceri din SUA, care s-au asigurat, pe parcursul campaniei, că își demonstrează susținerea față de aceste planuri, arată jurnaliștii americani, care analizează interesele celor mai mari donatori ai republicanilor.

Contribuțiile pentru campania lui Barack Obama // SURSA: Federal Election Commission

Contribuțiile pentru campania lui Mitt Romney // SURSA: Federal Election Commission

Un sfert din banii pentru campania electorală a lui Mitt Romney provine de la numai zece donatori, potrivit Center for Responsive Politics, o organizație care monitorizează finanțarea și cheltuielile electorale. Magnatul din industria jocurilor de noroc Sheldon Adelson este de departe cel mai generos donator din această campanie.

Cu o avere estimată la 20 de miliarde de dolari, Adelson a oferit, împreună cu soția lui, 36 de milioane de dolari unor ONG-uri sau Super PAC-uri (Super Political Action Committees*) care susțin campania lui Mitt Romney.

Sheldon Adelson FOTO: Roslan Rahman/AFP/Mediafax

Miliardarul de 79 de ani îl susține pe Romney pentru funcția de președinte al SUA, deoarece republicanul ar reuși, așa cum a promis, să facă autoritățile chineze să slăbească, fie și puțin, controlul asupra yuanului. Aceasta în condițiile în care peste jumătate din profiturile imperiului său de jocuri de noroc provin de pe teritoriul Chinei, Adelson având patru cazinouri în Macau.

Concret, dacă valoarea yuanului ar crește în raport cu dolarul, așa cum vrea Romney, chinezii care vin în cazinourile lui ar cheltui aceeași sumă de yuani, indiferent de rata de schimb valutar, însă, cum moneda s-a apreciat, ar fi un profit mai mare, a explicat analistul Grant Goversten pentru Bloomberg. Chiar și cu o apreciere a yuanului de 5% și cu numai 50% dintre clienții cazinourilor din Macau care vin cu yuani, Sheldon Adelson ar fi câștigat în prima jumătate a acestui an cu aproximativ 74 de milioane de dolari mai mult de pe urma afacerilor sale din China.

Topul celor mai mari donatori în cadrul Political Action Committees // SURSA: Center for Responsive Politics

Un alt mare „jucător” în această campanie prezidențială este Harold Simmons, un magnat american care deține, printre altele, 90% din Valhi Inc. Din Valhi Inc. face parte și Waste Control Specialists, o companie specializată în depozitarea și reciclarea deșeurilor nucleare, care funcționează în pierdere.

Numai anul trecut, Waste Control Specialists a fost pe minus cu 38 de milioane de dolari, însă compania ar putea deveni imediat foarte profitabilă, dacă Mitt Romney ajunge președinte și cere Comisiei de Reglementare Nucleară, cum a dat de înțeles, să permită și companiilor să preia deșeurile nucleare rămase de pe vremea Războiului Rece și de la atomocentrale. Cu această schimbare, Waste Control Specialists ar deveni principalul jucător privat din acest domeniu. Așa se face că, din cele 6,5 miliarde de dolari, cât estimează Bloomberg că are Simmons, acesta a donat, împreună cu soția lui, peste 15,7 milioane de dolari unor Super PAC-uri republicane.

Topul donatorilor republicani în cadrul Political Action Committees // SURSA: Center for Responsive Politics

John Childs, a cărui companie cu sediul în Boston face investiții de portofoliu, ar câștiga, la rândul lui, miliarde de dolari dacă Mitt Romney îl învinge pe Obama și scade impozitele așa cum a promis. De aici și cele 2,6 milioane de dolari pe care le-a donat unor Super PAC-uri care îl susțin pe Romney sau pe candidații republicani pentru un loc în Congresul SUA.

În fine, celebrii frați Charles și David Koch, proprietarii conglomeratului energetic Koch Industries, au și ei un interes semnificativ în această campanie. Mai exact, dacă Mitt Romney abrogă legea Dodd-Frank, promulgată de Obama în 2010, cea mai mare reformă a sistemului financiar din anii ’30 și până acum, piețele financiare ar fi mult mai puțin controlate. Pentru frații Koch, dispariția legii Dodd-Frank, care a fost adoptată ca reacție la criza economică din 2008, ar însemna o creștere substanțială a profitului.

Cu o avere cumulată de aproximativ 70 de miliarde de dolari, Charles și David Koch au înființat unul dintre cele mai puternice Super PAC-uri, Americans for Prosperity, și au pus la dispoziția acestei organizații un buget de 100 de milioane de dolari pentru reclamă electorală pro-republicană, se mai arată în analiza Bloomberg.

Topul donatorilor democrați în cadrul Political Action Committees // SURSA: Center for Responsive Politics

Cele mai mari Super Political Action Committees // SURSA: Center for Responsive Politics


*Super PAC-uri sau Super Political Action Committees sunt organizații concepute pentru a putea strânge donații nelimitate pentru candidații la alegerile din Statele Unite. Ele au fost create în 2010, ca o alternativă la PAC-uri, comitete similare, care au plafon pentru donații. În data de 29 august 2012, existau 811 Super PAC-uri înregistrate, care au primit în total 349.782.927 de dolari, din care au cheltuit 215.471.268 de dolari, potrivit Center for Responsive Politics.

 
Prima mare lovitură încercată de CFR Cluj după plecarea lui Dan Petrescu. Mutarea care a...
Ce fetiș pervers are Bendeac în pat! Ce le pune pe iubitele lui să îi...
FOTO. Larisa Iordache, apariție incendiară! Gimnasta nu are inhibiții și își arată trupul perfect pe...
FOTO. Larisa Iordache, apariție incendiară! Gimnasta nu are inhibiții și își arată trupul perfect pe...
A jurat că nu-i mai trebuie bărbați însurați. Pedeapsa în stil MAFIOT a unei soții...
OPINIE | Nu sînt doar ”pioneri” şi ”utecişti”: cine votează USR-PLUS, îi votează, de fapt,...
IMAGINI ȘOCANTE. Morți ținuți pe jos și mizerie la morga spitalului Horezu. Reacția directorului: „O...
Cine e bărbatul celebru care a plătit 80.000E pentru o noapte de amor cu Daniela...
Socrii au venit în vizită, neanunţaţi. Când s-au uitat sub pat, au simţit cum li...
Cele mai perverse PRACTICI amoroase. Jumătate dintre FEMEI fac asta în pat
SUPERB! Ce are Lidl România NOU în magazinele sale! Toți clienții trebuie să știe asta...
Ești NĂSCUT în decembrie? Iată ce se spune despre persoanele care au ziua în această...
Când se aprind luminițele în București 2020? Răspunsul clar dat de Nicușor Dan
Simptomele neașteptate care anunță o formă lungă de COVID-19. Semnele timpurii ale bolii
Industria care explodează în pandemie. Posibilităţile de creştere sunt uriaşe
Cine este femeia care îl însoţeşte pe preşedintele Klaus Iohannis aproape peste tot
Iată cum arată familia lui Mario Fresh! Cum arată sora și părinții artistului. Cât de...
Inchide