„Dumnezeu nu există”. Ce a pățit un rus care a rostit aceste cuvinte

Publicat: 10 04. 2016, 11:32
Actualizat: 01 11. 2016, 08:55

Viktor Kraskov, un rus de 38 de ani, este acum urmărit penal în conformitate cu o lege nouă și controversată care incriminează „insultarea sentimentelor credincioșilor”. Criticii acesteia susțin că legea reprezintă un semn al relațiilor bune dintre conducerea de la Kremlin și Biserica Ortodoxă din Rusia.

Kraskov a declarat că este „în stare de șoc”, când a aflat că va fi urmărit penal pentru că a negat existența lui Dumnezeu și că această anchetă este o „farsă absurdă”.

Ateismul nu este deloc bine privit în rândul autorităților din Rusia, astfel că un judecător a cerut să i se facă o expertiză psihiatrică.

„Yuri Gagarin a spus: am călătorit în spațiu și nu l-am văzut pe Dumnezeu acolo”, a declarat Kraskov pentru The Times, referindu-se la o presupusă declarație a primului om în spațiu.

„Acum sunt anchetat pentru insultarea sentimentelor credincioșilor? Este o farsă absurdă”, a mai declarat el.

„Relația strânsă dintre Patriarhul Kiril și Vladimir Putin devine tot mai evidentă în cazul în care decid asupra viitoarei legi”, a declarat avocatul Andrei Sabinin.

„Acest caz ar putea crea un precedent. Ar putea deveni acceptat în mod legal că este interzis să negi existența lui Dumnezeu”, a mai spus acesta pentru Washington Times.

Doi creștini ortodoxi ruși au avut o discuție online cu Krasov, ducându-se apoi la poliție pentru a raporta cele întâmplate. Apartamentul său din Stavropol a fost percheziționat, iar judecătorul i-a recomandat să petreacă o lună la secția de psihiatrie, pentru a se stabili dacă are probleme.

„Nimeni cu minte normală nu are ceva cu Biserica Creștin-Ortodoxă”, iar fi spus judecătorul lui Kruskov.

Noua lege privitoare la insultarea credincioșilor este o dovadă a „reducerii libertății de exprimare din Rusia”, a semnalat Amnesty International.

Patriarhul Kiril a declarat anterior că Vladimir Putin este „o minune a lui Dumnezeu”. O astfel de relație reprezintă o schimbare radicală față de perioada sovietică, când anti-religiozitatea era extrem de comună.