După taxa pe internet, Ungaria țintește un alt punct sensibil al populației

Publicat: 18 11. 2014, 18:52
Actualizat: 06 02. 2016, 02:18

Ministrul Dezvoltării, Miklos Sesztak, a explicat că este necesară crearea unui intermediar între engrosiști și retaileri, întrucât guvernul a constatat că pe piața tutunului au apărut evoluții dăunătoare, din cauza comportamentului engrosiștilor, relatează Porfolio.hu.

Companiile din industria ungară a tutunului sunt vizate în ultima perioadă de o serie de măsuri pregătite de guvern.

În luna noiembrie, Kristof Szatmary, parlamentar al partidului de guvernământ Fidesz, a depus un proiect de lege privind o contribuție pentru sănătate a companiilor de tutun. Noua lege ar crea o nouă taxă specială care să fie plătită de producătorii de tutun și comercianții engros.

Proiectul depus în Parlament de ministrul Dezvoltării ar schimba fundamental sistemul de aprovizionare a retailerilor de tutun.

În centrul proiectului se află prevederea ca o companie intermediară să fie creată între engrosiști și retaileri, astfel încât toate tutungeriile să cumpere de la această companie unică.

Reprezentanții producătorilor de tutun au organizat o conferință de presă, luni după-amiază, la care Lorant Dezso, președintele Asociației Investitorilor în Industria Tutunului din Ungaria, a spus că guvernul nu s-a consultat cu reprezentanții acestui sector în privința centralizării vânzărilor engros și nici a contribuției pentru sănătate.

Măsurile anunțate de autorități au șocat reprezentanții din industria tutunului, care își analizează opțiunile.

Ferenc Nemeth, director pentru relațiile corporatiste la Philip Morris Hungary, a spus că măsurile preconizate ar afecta serios compania și vor influența dezvoltarea sa viitoare și capacitatea de a face angajări.

Pe de altă parte, companiile au anunțat, împreună cu autoritatea fiscală NAV, că au început o campanie națională împotriva comerțului ilegal cu tutun.

Potrivit unui sondaj realizat de institutul de cercetări GfK, comerțul ilegal cu țigări din Ungaria reprezenta 5,8% din total în 2012, în 2013 ponderea a urcat la 11,8% și în acest an la 12,1%.

În aceste condiții, noua taxă ar provoca majorări de prețuri care ar amplifica vânzările pe piața neagră.

Potrivit proiectului de lege al Ministerului Dezvoltării, comercianții engros de produse din tutun vor putea, în viitor, să livreze marfa numai companiei intermediare. În mod similar, retailerii vor putea cumpăra produse din tutun doar de la această companie, care va coordona activitatea de aprovizionare.

Accizele pentru tutun vor crește în două etape, pe 1 aprilie 2015 și iulie 2015. În cazul țigărilor, acciza va urca de la 12.500 de forinți (40,9 euro) pentru 1.000 de țigări la 15.700 de forinți (51,38 euro) și va reprezenta 25% din prețul de retail, în scădere de la 31%, dar nu mai puțin de 28.000 de forinți, în loc de 24.920 de forinți.