După trei ani de captivitate în SIRIA, un jurnalist japonez se întoarce acasă: A fost un IAD fizic și mental

Publicat: 25 10. 2018, 16:00
Actualizat: 25 03. 2019, 23:27

Jumpei Yasuda, care și-a părăsit slujba de reporter al unui ziar japonez pentru a acoperi războiul din Irak în 2003, a sosit joi, la Tokyo, într-un zbor din Turcia, reaprinzând dezbaterile din Japonia despre raportarea din zonele de război pe care unii le văd ca pe o aventură, iar alții precum jurnalism curajos, relatează Reuters.

Imaginile difuzate de posturile de televiziune au arătat un Yasuda care părea rătăcit, înconjurat de oficialități și urcând pe scări într-o mașină care îl aștepta la aeroportul Narita.

„Sunt fericit că mă pot întoarce în Japonia. În același timp, nu știu ce se va întâmpla de aici sau ce ar trebui să fac”, a declarat Yasuda vizibil obosit pentru Reuters. Acesta a călătorit la Istanbul din sudul Turciei, unde a ajuns după 40 de luni de captivitate în Siria.

 

Oficiali din cadrul guvernului japonez au călătorit cu câteva zile în urmă în sudul Turciei pentru a confirma identitatea jurnalistului.

Prim ministrul Japoniei, Shinzo Abe a mulțumit autorităților din Turcia pentru ajutorul acordat pentru eliberarea lui Yasuda.

„Ceea ce a văzut în timpul captivității poate reprezenta o informație prețioasă. Ne dorim ca experiența lui să ajute la încheierea războiului în Siria”, a declarat Maki Sato, secretar general al Rețelei medicale japoneze din Irak.

🇯🇵#Japan‘ese Chief Cabinet Secretary Yoshihide Suga says a man believed to be a Japanese freelance journalist who went missing three years ago while in #Syria has been released and is now in #Turkey. #Tokyo is now trying to confirm the man is Jumpei Yasuda pic.twitter.com/Zl1QR3WhPf

— SMM Syria (@smmsyria) October 23, 2018

Jurnalistul a descris perioada de captivitate ca un iad fizic și mental: „Pe zi ce trecea îmi era tot mai dificil să mă controlez, gândindu-mă că nu voi fi eliberat. Eram ca într-o celulă.”

 

 

 

După ce a dispărut, au apărut pe rețelele sociale înregistrări în care se presupunea că ar fi fost Yasuda transmițând un mesaj: „Bună, eu sunt Jumpei Yasuda și astăzi, pe 16 martie, este ziua mea. Mi-au spus că pot vorbi liber despre ce vreau și că pot trimite un mesaj oricui. Soției mele îi transmit că o iubesc. Mamei, tatălui, fratelui meu le spun că mereu mă gândesc la voi. Mi-aș dori să vă pot îmbrățișa. Mi-aș dori să pot vorbi cu voi, însă asta nu se mai poate acum. Aș vrea doar să vă spun să aveți grijă. Cei 42 de ani din viața mea au fost buni, iar ultimii opt mi-au adus multă fericire. Țării mele aș dori să-i spun ceva: când ești aici, într-o cameră întunecată și nu mai poți de durere, n-ai pe nimeni. Nimeni nu-ți răspunde, ești invizibil. Nu exiști, nimănui nu-i pasă de tine”, a transmis el.

În 2016, pe rețelele sociale a apărut o fotografie cu Yasuda, având în mâini un afiș pe care scia în japoneză: „Vă rog, ajutați-mă. Asta e ultima mea șansă.”

A fost pentru a doua oară când Yasuda, care a raportat din zonele de război din Orientul Mijlociu de aproape două decenii, a fost capturat. El a fost reținut în Irak în 2004 împreună cu alți trei cetățeni japonezi.