Durerea morților, dublată de durerea bătăii. Consilierul premierului turc, fotografiat în timp ce lovea cu picioarele un protestatar după tragedia din mină

Publicat: 15 05. 2014, 20:10
Actualizat: 21 03. 2019, 10:34

Martorii susțin că protestatarul pus la pământ de autorități și lovit de consilierul premierului era o rudă a unui miner care și-a pierdut viața în urma tragediei, scrie publicația britanică The Independent.

Internauții au sancționat dur gestul consilierului. Imaginea a fost distribuită de mii de ori pe rețelele de socializare, fiind publicată și de presa turcă.

Yusuf Yerkel, consilierul premierului, a confirmat că el este cel din imagini. Într-o conversație telefonică, Yerkel a mai adăugat că va publica și o declarație oficială.

Noi cadavre au fost scoase în noaptea de miercuri spre joi din mina din vestul Turciei, unde a avut loc un accident marți, bilanțul morților ajungând la 282, a anunțat joi dimineața ministrul turc al Energiei, relatează AFP.

Accidentul a avut loc într-o mină de cărbune din regiunea Soma (Manisa), la aproximativ 80 de kilometri nord de orașul Izmir, în vestul Turciei.
Potrivit autorităților, în subteran s-ar mai afla încă 90 de mineri, dar șansele lor de supraviețuire sunt aproape nule.

„Nu am mai scos mineri în viață în ultimele 12 ore”, a subliniat ministrul, adăugând că echipele de salvare nu au încă acces în două galerii din mină.

Sindicatele din administrația publică au făcut apel la grevă joi, pentru a denunța responsabilitatea și neglijența Guvernului în accident.

Mii de persoane au ieșit în stradă joi dimineață la Istanbul și Ankara, în urma apelului lansat de patru sindicate. „Nu este un accident, este un masacru”, scria pe o pancartă desfășurată de un membru de sindicat, cerând demisia Guvernului turc.

În urma dramei, Turcia a anunțat trei zile de doliu național. Programele de televiziune au fost întrerupte și numeroase ceremonii anulate.
Tragedia intervine într-un context politic foarte tensionat în Turcia între regimul premierului Recep Tayyip Erdogan și opoziție. Scena politică este tensionată după mai multe luni de criză, pe care victoria Partidului Justiție și Dezvoltare (AKP, aflat la putere) la recentele alegeri locale din luna martie, în pofida unui vast scandal de corupție, nu au reușit să o diminueze.

Poliția a intervenit împotriva manifestanților la Istanbul și Ankara.

Premierul Erogan, care s-a deplasat miercuri la locul tragediei, a anunțat o „anchetă amplă” privind cauzele accidentului și a respins orice responsabilitate a Guvernului.

În total, 787 de mineri se aflau în galeriile subterane în momentul exploziei, ale cărei cauze nu au fost stabilite.

Potrivit presei locale, în urmă cu trei săptămâni, Parlamentul a refuzat formarea unei comisii în vederea securității minelor din Turcia. Cele trei partide de opoziție au prezentat propuneri în acest sens, dar acestea au fost respinse de partidul AKP.

Accidentele de mină sunt frecvente în Turcia, în special în cele din sectorul privat, unde, în anumite cazuri, nu sunt respectate normele de securitate.

Potrivit unui bilanț publicat de presă, 3.000 de mineri și-au pierdut viața din 1940 în accidente miniere produse Turcia.