Echipa lui Trump a vorbit cu oamenii Kremlinului de 18 ori, în campanie. Trump neagă relația cu Rusia, dar vorbește „în nume personal”. UPDATE

Publicat: 19 05. 2017, 10:38

Michael Flynn și alți consilieri ai lui Donald Trump s-au aflat în contact de cel puțin 18 ori, prin telefon sau email, cu oficiali ruși, în timpul cursei prezidențiale din 2016, arată Reuters. Aceste contacte nu erau cunoscute până acum și fac obiectul unei noi părți a anchetei declanșate atât de FBI, cât și de Congres, asupra legăturilor lui Trump cu Rusia.

Șase dintre aceste 18 contacte ar fi fost convorbiri telefonice între Serghei Kislyak, ambasadorul Rusiei în SUA, și consilierii lui Trump, inclusiv Michael Flynn, generalul numit de Trump consilier pe securitate națională, apoi demis din cauza dezvăluirii legăturilor sale cu Rusia.

Conversațiile dintre Flynn și Kislyak s-au intensificat după alegerile din 8 noiembrie, cei doi discutând cum să pună la punct un canal de comunicare informal, între Donald Trump și președintele rus Vladimir Putin, care să sară din schemă birocrația sistemului de securitate națională american, despre care ambele părți considerau că este ostil unor relații mai calde cu Rusia, au declarat patru oficiali pentru Reuters.

Deși Casa Albă a negat inițial contactele cu oficialii ruși, în campania din 2016, confirmările au venit ulterior în cel puțin patru cazuri, în ce privește întâlniri între consilierii lui Trump și ambasadorul rus Kislyak.

Pe lângă aceste 6 telefoane, au mai existat alte 12 telefoane, mesaje sau emailuri între oficiali ruși sau apropiați ai Kremlinului și consilierii de campanie ai lui Trump. Unul dintre aceștia a fost oligarhul și politicianul ucrainean Viktor Medvedciuk. Putin este nașul fetei acestuia.

În aceste comunicări, rușii au avut o abordare pragmatică, de business, subliniind echipei lui Trump că ar putea să se concentreze pe obiective economice sau alte interese comune, lăsând deoparte chestiunile pe care Rusia și SUA nu se înțeleg.

Sursele Reuters au explicat că deocamdată nu există dovezi că în aceste 18 comunicări au existat fapte ilegale sau o coordonare între campania electorală a lui Trump și Rusia. Comunicările respective au avut loc între aprilie și noiembrie 2016, în aceeași perioadă în care hackeri coordonați de Kremlin au desfășurat campania de spargere a serverelor democraților, ceea ce a dus, conform concluziilor serviciilor de informații americane, la influențarea procesului electoral în SUA, favorizându-l pe Trump față de Hillary Clinton.

Cele 18 discuții ar fi privit îmbunătățirea relațiilor economice între Rusia și SUA, aflate sub presiunea sancțiunilor, cooperarea pe lupta împotriva Statului Islamic în Siria și abordarea comună a Chinei care devine tot mai agresivă pe plan internațional.

Departamentul de Justiție a anunțat miercuri că l-a numit pe fostul director FBI Robert Mueller pe un post de consilier al investigației privind relația Trump-Rusia în campania electorală, astfel că Mueller va deveni coordonatorul anchetei FBI.

„Este rar să ai atât de multe telefoane cu oficiali străini, mai ales dintr-o țară pe care o considerăm un adversar sau o putere ostilă”, a declarat pentru Reuters republicanul Richard Armitage, fost adjunct al Secretarului de Stat.