Elvețienii au respins expulzarea străinilor condamnați

Publicat: 29 02. 2016, 08:50

O victorie a taberei „da” în acest scrutin federal ar fi complicat relațiile deja tensionate dintre Elveția și Uniunea Europeană, principalul său partener comercial.

Potrivit rezultatelor finale, 59% dintre participanți s-au opus inițiativei, percepute ca un adevărat test al sistemului juridic și politic.

„Destul cu semănarea fricii”, a declarat Flavia Kleiner, conducătoarea unei largi platforme politice opuse inițiativei.

SVP, cel mai puternic partid în Parlamentul elvețian, a prezentat referendumul ca modalitate de reducere a nivelului infracționalității.

Propunerea supusă votului alegătorilor, redactată de către SVP, prevedea expulzarea sistematică a tuturor rezidenților străini condamnați în Elveția, după ispășirea pedepselor în cazul unor fapte penale grave precum crima, violul sau jaful armat, sau după două condamnări în mai puțin de zece ani pentru infracțiuni ca furtul prin efracție sau depășirea vitezei legal admise.

Aceste măsuri ar fi vizat în special imigranții de generația a doua sau a treia, care riscau să fie trimiși înapoi în țările de origine, chiar dacă nu mai vorbesc limba și nu mai legături acolo.

„Este un semnal din partea unei largi părți a societății civile potrivit căruia Elveția este o țară de succes atunci când apără diversitatea”, a declarat Kleiner.

Aproape un sfert dintre cei 8,3 milioane de locuitori sunt de origine străină, al doilea nivel în Europa după Luxemburg.

Liderul SVP Toni Brunner a avertizat că partidul său va urmări îndeaproape hotărârile judecătorești pentru a vedea dacă crește numărul extrădărilor.

În baza actualei legi penale, 500 de infractori străini au fost expulzați din țară anul trecut. Inițiativa SVP ar fi condus la 10.200 de expulzări, potrivit Biroului Național elvețian de Statistică.

Relațiile dintre Uniunea Europeană și Elveția, care nu este stat membru, au fost tensionate în urma unui referendum SVP privind limitarea migrației din UE, dar și din afara acesteia, adoptat cu un rezultat strâns în 2014.

SVP plănuiește deja un nou referendum, care ar putea tensiona și mai mult relațiile diplomatice ale țării. Inițiativa se numește „Legea elvețiană în loc de judecători străini” și vizează să impună legislația națională deasupra obligațiilor juridice internaționale ale Elveției.