Emmanuel Macron își dorește un nou acord UE-Africa pentru prevenirea migrației. „Mare parte din cei care sosesc în Europa şi solicită azil nu sunt eligibili”

Publicat: 27 10. 2021, 08:55
Sursa foto: Profimedia

Președintele Franței, Emmanuel Macron, a declarat marți că își dorește gestionarea problemei migranților la nivel european.

Prezent la o cină caritabilă organizată la Paris de o rețea de antreprenori protestanți, Macron a cerut un nou acord între Uniunea Europeană și statele africane, cu scopul prevenirii migrației, informează Agerpres.

„Unul din obiectivele mele sub preşedinţia franceză (a Consiliului Uniunii Europene, n. red.) este să încerc să reconstruiesc un tratat de pace şi prietenie cu Africa, în care unul din elemente va fi modul în care europenii oferă posibilitatea tineretului african de a avea oportunităţi pe continentul său. Trebuie să gândim împreună cu statele de origine o politică migratorie mult mai bine organizată, în special cu Africa”, a spus Emmanuel Macron.

Emmanuel Macron: Situația actuală a migrației nu este sustenabilă

Totodată, Macron a cerut o protecție mai bună a Europei față de migrația ilegală, întoarcerea migranților ilegal în țările de origine, dar și o reformare a spațiului Schengen.

„Trebuie să îmbunătăţim integrarea, inclusiv pentru cei care sunt de mult timp, dar în acelaşi timp să încercăm să prevenim noile sosiri pentru că sunt nesustenabile pentru societăţile noastre, pentru continentul european, deoarece mare parte din cei care sosesc şi solicită azil nu sunt eligibili pentru azil. Majoritatea celor care vin să solicite azil provin din ţări cu care avem relaţii diplomatice perfecte, cărora le dăm zeci sau chiar sute de mii de vize. După un an, s-au instalat, adesea într-o situaţie de ilegalitate, şi au putut să îşi construiască o viaţă normală”, a spus el.

Liderul francez a adăugat că situația actuală „golește de sens” noțiunea de azil și a cerut să se facă o distincție clară între azil și celelalte forme de imigrație.

Şeful statului francez a dat aceste răspunsuri la o întrebare a preşedintelui Federaţiei Protestante din Franţa, François Clavairoly, care i-a reamintit despre dreptul la azil şi şi-a exprimat regretul că „primirea (migranţilor, n.red.) este refuzată prin discursuri instigatoare la ură”.