Erdogan spune că discuțiile cu Finlanda și Suedia privind aderarea acestora la NATO nu au avut loc ”la nivelul dorit”

Publicat: 29 05. 2022, 17:55
Actualizat: 29 05. 2022, 18:09
Sursa foto: Shutterstock

Președintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan, a declarat duminică că discuțiile de săptămâna trecută cu Suedia și Finlanda cu privire la aderarea acestora la NATO nu au avut loc „la nivelul dorit”. Ankara nu poate poate accepta ca ţări care „sprijină terorismul” să intre în NATO, a mai precizat acesta la întoarcerea dintr-o vizită oficială în Azerbaidjan.

„Din nefericire, discuțiile purtate de delegația noastră cu Finlanda și Suedia nu au fost la nivelul dorit”, a declarat Erdogan, potrivit agenției turce de presă Anadolu.

Ibrahim Kalin, un purtător de cuvânt al lui Erdogan, a declarat vineri, după întâlnirea cu delegațiile suedeză și finlandeză, că Turcia „nu este presată de timp pentru a rezolva această problemă până la summit”.

„Suntem hotărâți să ne asigurăm că procesul avansează pe o bază solidă și că acesta progresează în funcție de măsurile luate pentru a răspunde preocupărilor de securitate ale Turciei”, a declarat Kalin, citat de CNN.

Erdogan acuză Finlanda și Suedia că susțin terorismul

Erdogan a acuzat cele două țări că adăpostesc membri ai Partidului Muncitorilor din Kurdistan, cunoscut și sub numele de PKK, un grup militant separatist. PKK, care urmărește un stat independent în Turcia, se află într-o luptă armată cu această țară de zeci de ani și a fost desemnat organizație teroristă de către Turcia, Statele Unite și Uniunea Europeană.

Erdogan a afirmat în repetate rânduri că ambele țări sprijină efectiv teroriștii.

„Atât timp cât Recep Tayyip Erdogan este şeful Republicii Turcia, cu certitudine nu putem spune ‘da’ intrării în NATO pentru ţările care sprijină terorismul”, le-a spus el jurnaliştilor sâmbătă, la întoarcerea dintr-o vizită în Azerbaidjan, transmite Agerpres.

Finlanda și Suedia au solicitat în mod oficial aderarea la NATO la începutul acestei luni, ca urmare a invaziei Rusiei în Ucraina. Aderarea unor noi state necesită însă un consens între membrii existenți.

Turcia, care s-a alăturat alianței la trei ani după ce a fost înființată în 1949 și care are a doua armată ca mărime din grup, a declarat că nu va susține ofertele dacă nu îi sunt îndeplinite cererile.