EURO se schimbă la față. Ferestrele și podurile, din designul bancnotelor, ar putea fi înlocuite cu păsări și râuri.

Publicat: 11 07. 2023, 11:09

Banca Centrală Europeană a anunțat că va schimba designul bancnotelor euro. BCE dorește să renunțe la tema istorică  „ferestre și poduri” folosită în ultimii 21 de ani.

Christine Lagarde consideră că ”este timpul să revizuim aspectul bancnotelor noastre pentru a le face mai identificabile pentru europenii de toate vârstele și mediile”.

Noul design va fi unul dintre cele șapte modele alese de BCE, care variază de la imagini naturale, cum ar fi păsările și râurile, până la tema legată de viitorul Europei, valorile acesteia și „o identitate europeană comună”, așa cum se arată în comunicarea Băncii centrale.

Dar, și tu ai ceva de spus în această chestiune. Șefa Băncii Centrale Europene, Christine Lagarde, te invită să participi la sondaj, prin intermediul site-ului web al BCE.

Aceștia sunt banii tăi. Ar trebui să ai un cuvânt de spus despre cum să arate bancnota. Am selectat câteva opinii și ar trebui să participi la studiul nostru să ne spui ce îți place și ce nu-ți place la temele pe care le-am selectat, transmite Christine Lagarde, într-un clip pe Twitter.


Consultarea publică se va desfășura până la sfârșitul lunii august. De asemenea, Banca centrală va organiza focus grupuri pentru a se asigura că „opiniile din întreaga zonă euro sunt reprezentate în mod egal”.

Șase dintre cele șapte propuneri au fost elaborate de Theme Advisory Group (TGA), un grup de experți numiți de BCE, în decembrie 2021. TGA a prezentat inițial 29 propuneri. A șaptea propunere vine de la Consiliul guvernatorilor BCE, care a ales să adauge ca temă „cultura europeană”, pentru a consolida identitatea europeană. Grupul a fost însărcinat să creeze o poveste pentru fiecare propunere, subliniind meritele și motivele din spatele lor, scrie Politico.

Temele naturale, care includ imagini cu păsări și râuri, au fost alese pentru că simbolizează absența granițelor și interconexiunea dintre țările europene, a spus grupul de experți, scrie publicația citată.