EVACUARE. Peste două milioane de oameni urmează să fie evacuați din calea unui superciclon

Publicat: 19 05. 2020, 13:59
EVACUARE. Peste două milioane de oameni urmează să fie evacuați din calea unui superciclon. Sursa foto: Shutterstock

Autoritățile din India și Bangladesh se pregătesc să evacueze peste două milioae de oameni care locuiesc în zonele de litoral, în condițiile în care cele două țări urmează să fie lovite de ciclonul Amphan.

În India, aproximativ 300.000 de oameni ar urma să fie evacuați din zonele de coastă din statele West Bengal și Odisha, dar cei mai mulți oameni, aproape două milioane, ar urma să fie evacuați în zonele litorale din Bangladesh, potrivit CNN.

Enamur Rahman, un oficial din cadrul Ministerului pentru Situații de Urgență din Bangladesh, a declarat că țara sa are capacitatea de a transfera peste 9 milioane de oameni în adăposturile special amenajate pentru astfel de situații și a adăugat că adăposturile vor putea să asigure măsurile de distanțare socială impuse ca urmare a pandemiei de COVID-19. Oficialul a mai anunțat că 5.000 de persoane au ajuns deja în adăposturi, potrivit CNN.

„Am pregătit peste 12.000 de adăposturi anti-ciclon pentru a evacua localitățile din zonele de coastă. Numărul este dublu față de ultimul ciclon. Pentru început vrem să ducem aproape două milioane de oameni acolo în siguranță”, a spus oficialul din Bangladesh.

Pradeep Jena, comisar pentru situații de urgență din statul Odisha, din India, a declarat că serviciile de urgență se confruntă cu două probleme majore în acest moment: răspândirea noului tip de coronavirus și ciclonul Amphan.

„Distanțarea socială este cu siguranță un concept foarte bun, dar respectarea lui strictă într-o situație de acest tip s-ar putea să nu fie întotdeauna posibilă”, a avertizat oficialul indian.

Amphan, cea mai puternică furtună înregistrată vreodată în regiune

Superciclonul Amphan a devenit luni noaptea cea mai puternică furtună înregistrată vreodată în Golful Bengal, după ce a atins viteze ale vântului de până la 270 de kilometri pe oră, potrivit datelor furnizate de autoritățile americane.

Acest fenomen meteo vine în contextul în care India și Bangladeshul depun eforturi considerabile pentru a ține sub control numărul de cazuri de infectare cu noul tip de coronavirus. Ciclonul ar urma să lovească regiunea începând de miercuri.

India a înregistrat lui peste 100.000 de cazuri de infecție, potrivit informațiilor Universității Johns Hopkins.

Între timp, numărul de cazuri înregistrate în Bangladesh crește rapid, țara înregistrând 23.870 de cazuri confirmate.