Familiile mai multor civili pakistanezi uciși în atacuri cu drone au dat în judecată doi oficiali CIA

Publicat: 21 10. 2012, 20:01
Actualizat: 22 03. 2019, 19:29

Familiile mai multor civili pakistanezi care au căzut victime atacurilor cu drone lansate de armata americană în cadrul „războiului împotriva terorismului” au dat în judecată doi oficiali ai CIA, notează The Daily Mail.

Dosarul întocmit de un avocat specializat în drepturile omului a fost înaintat la două curți de judecată și descrie cu multe detalii moartea unor profesori, studenți și polițiști, principalii inculpați fiind doi oficiali americani, respectiv fostul șef al misiunii CIA din Islamabad (capitala Pakistanului n.r.), Jonathan Banks, și fostul avocat al agenției americane de inteligență, John Rizzo.

„Avem declarații de la 82 de membri ai familiilor victimelor privind peste 30 de atacuri cu drone”, susține Shahzad Akbar, avocatul care se ocupă de caz.

Dacă procesul intentat în Islamabad va ajunge să fie judecat, Interpolul va emite ordine internaționale de arest pe numele celor doi oficiali americani.

Cel de-al doilea proces a fost intentat în Peshawar, unde victimele cer ca viitoarele atacuri aeriene pe teritoriul Pakistanului să fie considerate acte de război. Mai exact, familiile victimelor vor ca Forțele Aeriene ale Pakistanului să încerce să distrugă dronele, guvernul să rupă relațiile diplomatice cu Statele Unite și moartea acelor civili să fie anchetată.

Potrivit unui raport al Universităților Stanford și New York, între 2.562 și 3.325 de persoane au fost ucise în urma atacurilor cu drone lansate în 2004. Aproape 900 dintre acestea au fost civili, 176 dintre ei fiind copii, iar 41 ținte teroriste de „mare valoare”.

Povestea lui Karim Khan, jurnalist pakistanez care și-a pierdut doi membri ai familiei într-un atac cu drone

Karim Khan are 45 de ani și provine dintr-o familie de profesori. Bărbatul are două masterate și este jurnalist și traducător în Islamabad, însă provine dintr-o regiunea muntoasă din nord-estul Pakistanului. Fiul său cel mare și fratele său au fost uciși în urma unui atac al dronelor Predator care a avut loc în 2009, în noaptea de revelion.

„Suntem o familie educată. Unchiul meu este medic în Islamabad, iar mare parte din familia mea lucrează în învățământ”, a povestit Khan. „Nu am avut niciodată vreo legătură cu militanții sau teroriștii și din acest motiv am crezut întotdeauna că suntem în siguranță”, a explicat bărbatul.

Khan a fost anunțat de un văr că satul său natal a fost atacat. Când a ajuns acasă „era de parcă tot satul murise, era atât de multă liniște”, și-a amintit bărbatul.

„Nu pot să înțeleg cum pot fi (soldații care controlează dronele n.r.) atât de lipsiți de milă și compasiune, cum pot face asta ani la rând. Au încetat să mai fie ființe umane”, este de părere jurnalistul.