Fără milă! Fostul președinte, condamnat la 17 ani de închisoare! Acuzat că a deturnat fonduri de zeci de miliarde!

Publicat: 29 10. 2020, 10:18
Actualizat: 29 10. 2020, 10:20
(FOTO - ilustrativ: pixabay.com)

Există o țară pe glob în care, de obicei, președinții ajung la închisoare după expirarea mandatelor. Și nu vorbim de orice stat, toate astea se întâmplă în Coreea de Sud, exemplu de democrație, implicare civică și vârf al capitalismului în Asia.

Ținând cont de toate, nu mai pare o surpriză condamnarea la 17 ani a fostului președinte Lee Myung-bak.

Lee Myung-bak a deturnat fonduri de 25 miliarde de won

Lee Myung-bak s-a aflat la putere din 2008 până în 2013. Eliberat pe cauţiune în aşteptarea deciziei Curții Supreme, el nu a fost prezent la tribunal în momentul anunţării sentinţei. Totuși, imediat după pronunțarea verdictului, polițiștii s-au deplasat la domiciliul său pentru a-l duce la închisoare, informează mass-media de la Seul.

Fostul președinte nu mai poate înainta niciun recurs, astfel că el riscă să-şi sfârşească zilele în spatele gratiilor. Asta, exceptând cazul în care ar beneficia de o graţiere prezidenţială, după cum arată presa locală.

Lee fusese declarat vinovat de corupţie în 2018 de un tribunal al districtului central Seul, care îl condamnase la 15 ani de închisoare şi la plata unei amenzi de 13 miliarde de won (10 milioane de euro). În februarie, la apel, pedeapsa i-a fost majorată la 17 ani, iar joi, 29 octombrie, Curtea Supremă a confirmat condamnarea definitivă, estimând că fostul preşedinte a deturnat fonduri de 25,2 miliarde de won şi a primit mită în valoare de 9,4 miliarde de won.

Coreea de Sud, țara în care președinții ajung la închisoare

În Coreea de Sud, şefii de stat ajung adesea la închisoare după încheierea mandatelor. Astfel, patru ex-preşedinţi aflați încă în viaţă au fost cu toţii condamnaţi!

Park Geun-hye, care i-a succedat lui Lee Myung-bak, a fost destituită în 2017 în urma unui răsunător scandal de corupţie. În prezent, ea ispășește o pedeapsă de 20 de ani de închisoare.

Predecesorul lui Lee, liberalul Roh Moo-hyun, s-a sinucis în 2009 după ce a fost interogat în legătură cu suspiciuni de corupţie ce implicau familia sa, în cadrul unei anchete desfăşurate în timpul preşedinţiei lui Lee. Roh era mentorul actualului preşedinte sud-coreean Moon Jae-in.