Fermierii polonezi intensifică PROTESTELE, acuzând UE că vrea distrugerea agriculturii Poloniei

Publicat: 20 03. 2024, 14:59
Actualizat: 20 03. 2024, 15:05

Fermierii polonezi au intensificat, miercuri, protestele față de reglementările europene stricte și față de cerealele ieftine din Ucraina, acuzând Uniunea Europeană că distruge agricultura Poloniei.

Sute de tractoare au blocat drumurile în zona Zakret, la periferia estică a Varșoviei, conform agenției Reuters.

”Acordul Ecologic european înseamnă moartea agriculturii poloneze” – este mesajul unora dintre fermierii protestatari.

Agricultorii polonezi protestează de câteva luni, denunțând importurile de cereale ieftine din Ucraina. Fermierii cer reimpunerea taxelor vamale asupra produselor agricole ucrainene, eliminate de Uniunea Europeană în contextul invaziei militare ruse în Ucraina.

Exact în același timp, Uniunea Europeană a ajuns la un acord preliminar privind prelungirea accesului liber al cerealelor ucrainene în spațiul comunitar, deși cu anumite limite.

”Cerem cote privind importurile și vrem să fie calculate pe baza datelor începând din anul 2000, nu cum vrea Ucraina, pentru 2022 și 2023, pentru că atunci nivelul importurilor a fost cel mai mare”, a declarat Slawomir Izdebski, liderul sindicatului agricol OPZZ.

Autoritățile poloneze au raportat că miercuri sunt programate aproximativ 580 de proteste, cu participarea a peste 70.000 de persoane.

Pe fondul protestelor, Comisia Europeană le-a oferit concesii fermierilor polonezi și europeni, în privința rotației culturilor.

Proteste similare au loc și în Cehia, unde aproximativ 1.600 de tractoare au blocat drumurile, a declarat Barbora Pankova, purtătorul de cuvânt al Camerei Agricole cehe. În ultimele luni au fost organizate manifestații în numeroase țări europene, inclusiv în Germania, Franța, România, Italia, Bulgaria și Belgia.

Pe fondul disputelor cu Polonia, Administrația de la Kiev a semnalat la începutul lunii martie disponibilitatea de a accepta restricții comerciale temporare în relația cu Uniunea Europeană, dar a cerut Bruxellesului să interzică importurile de cereale din Rusia.

Surse citate de cotidianul Financial Times au declarat marți că Uniunea Europeană intenționează să aplice peste câteva zile taxe vamale asupra importurilor de cereale din Rusia și Belarus.

Foto: Profimedia

Citește și:

Vicepreședintele BCE: Politica monetară în zona euro este DEPENDENTĂ de datele economice /”Inflația serviciilor este persistentă”