Florea (PDL): Nu este o sperietoare să vorbim despre Ținutul Secuiesc

Publicat: 22 06. 2013, 14:58
Actualizat: 25 06. 2013, 13:56

Prim-vicepreședintele PDL Dorin Florea a declarat, sâmbătă, în fața celor circa 200 de delegați prezenți la ședința Consiliului Național Secuiesc de la Târgu Mureș, că „nu este o sperietoare să vorbim despre Ținutul Secuiesc” și că secuii „întotdeauna s-au manifestat de o manieră europeană”.

Primarul din Târgu Mureș, Dorin Florea, care este și prim-vicepreședinte al PDL, a declarat, la ședința Consiliului Național Secuiesc care se desfășoară, sâmbătă, în Palatul Culturii din municipiu, că a așteptat momentul în care să poată avea ocazia să vorbească în fața reprezentanților CNS, întrucât își dorește să construiască împreună „viitorul orașului și viitorul copiilor noștri”, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Florea a caracterizat momentul drept „important în istoria României și în istoria regională”, arătând că nu îi este nici frică și nici jenă să ia cuvântul, întrucât, din contră, îl onorează faptul că poate vorbi despre secui.

El a subliniat că nu este de acord cu politicienii care creează stări conflictuale pe tema Ținutului Secuiesc și crede că trebuie găsite modalități ca românii și maghiarii să fie părtași la istoria pe care o construiesc împreună și să își respecte reciproc valorile.

„Nu am fost de acord cu o serie de politicieni care merg să creeze o stare conflictuală. Maghiarii nu trebuiesc umiliți prin reprezentanți care nu știu să scoată în față ceea ce ne caracterizează, ceea ce dă importanță acestei zone – cultura, valorile. Târgu Mureșul, dacă nu va fi puternic, nu va putea reprezenta un stindard pentru români și maghiari. Din păcate, calitatea umană și mediocritatea politică este incalificabilă și se prezintă la un mod tendențios”, a spus Florea.

Florea a adăugat că este nevoie de dialog și că el va fi un partener, subliniind că „nu este o sperietoare să vorbim despre Ținutul Secuiesc” și că secuii trebuie să transmită faptul că „întotdeauna s-au manifestat de o manieră europeană”.

„Trebuie să încercăm să dialogăm cu românii și cu societatea în general, că nu este o sperietoare să vorbim despre Ținutul Secuiesc. Să știm să ne respectăm valorile și să ne construim viitorul. Nu la modul conflictual cu românii, ci la modul armoniei pe care vrem s-o creăm. De asta are nevoie de la noi și România, de asta are nevoie de la dumneavoastră și de la noi și Ungaria, o Europă întreagă. Dacă știm să scoatem valorile în față și să ne apărăm acest areal, atunci într-adevăr putem spune că ne-am făcut datoria într-un moment important din istoria acestei urbe. Vă doresc să aveți o dezbatere și discuții sănătoase, să transmiteți societății întregi românești nu sperietori și nu lucruri conflictuale, ci faptul că secuii totdeauna au știut și s-au manifestat de o manieră europeană, de o manieră creștină, așa cum suntem cu toții. (…) În mine veți găsi un partener întotdeauna în ceea ce înseamnă construcția Târgu Mureșului de mâine, în care armonia și respectul să caracterizeze relațiile dintre noi”, a declarat Florea, adăugând că zona poate deveni „o mândrie pentru România și nicidecum de conflict, cum doresc unii”, în aplauzele celor prezenți.

La ședința Consiliului Național Secuiesc de la Palatul Culturii din Târgu Mureș mai participă, în afară de cei circa 200 de delegați ai CNS, secretarul PDL Mureș, Claudiu Maior, vicepreședintele PPMT Papp Elod și șeful Partidului Civic Maghiar, Biro Zsolt.

Pe ordinea de zi a ședinței CNS de la Târgu Mureș se regăsesc alegerea unui nou președinte al Consiliului și discutarea proiectului Guvernului de regionalizare a țării.