Fondurile străine fac băncilor din Grecia oferte „umilitoare” pentru creditele neperformante

Publicat: 27 10. 2013, 13:53
Actualizat: 28 09. 2018, 02:16

Fondurile străine care caută oportunități în Grecia oferă prețuri „umilitoare”, similare celor din România, pentru achiziția de împrumuturi neperformante aflate în portofoliile băncilor, în principal credite de consum, scrie cotidianul elen Kathimerini.

Prețurile sunt „umilitoare”, întrucât încep de la 1% din valoarea împrumuturilor la care nu s-au mai făcut plăți de doi ani și nu ajung niciodată la 10%, nici măcar pentru creditele cu întârzieri în ultimul an, notează reprezentanți ai băncilor elene.

Ofertele sunt apropiate de cele pe care le primește sistemul bancar din România, unde instituțiile de credit au raportat recent vânzarea de portofolii de credite de consum la prețuri începând de la 0,5% pentru cele la care nu s-au efectuat plăți o perioadă mai lungă și ajungând până la 10% pentru împrumuturile cu întârzieri de trei luni, au arătat sursele citate.

Prețurile dezamăgitor de mici din Grecia sunt atribuite perspectivelor economice slabe și estimărilor privind o rată ridicată a șomajului, de care depinde eventuala recuperare, chiar și parțială, de fonduri de la datornici.

În încercarea de a găsi o modalitate de a scăpa de creditele neperformante, băncile elene analizează crearea de portofolii de împrumuturi neperformante variate și cu valori diferite, pentru a încerca să atragă prețuri mai atractive.

Rata creditelor neperformante pe segmentul celor de consum se ridică, potrivit datelor oficiale la 45% din sold, însă neoficial este de 60%, notează Kathimerini.

Până în prezent, niciuna dintre băncile elene nu a provizionat în totalitate creditele neperformante, cu excepția celor la care întârzierile depășesc cinci ani.

Chiar dacă fondurile care cumpără portofoliile de credite neperformante încearcă să ajungă la înțelegeri cu datornicii pentru a recupera o parte a datoriei astfâl încât să obțină profit, șansele pentru un astfel de rezultat sunt tot mai mici, indiferent de cât de generoase sunt condițiile oferite.

Marile bănci elene sunt prezente și în România. Astfel, Eurobank deține Bancpost, National Bank of Greece este prezentă prin Banca Românească, iar Piraeus Bank și Alpha Bank au operațiuni sub brand propriu.