FOTO | E incredibil în ce stare a revenit în port un submarin NUCLEAR. O astfel de navă poate declanșa apocalipsa

Publicat: 13 09. 2023, 16:59
Actualizat: 13 09. 2023, 18:32
Foto: Sheila Weir

Marea nu este un mediu iertător, iar deseori navele care petrec mult timp în voiaje sau misiuni se întorc într-o stare exterioară care lasă de dorit. Asta s-a întâmplat recent cu un submarin nuclear britanic din clasa Vanguard.

Spre deosebire de navele de suprafață, al căror exterior poate fi întreținut de echipaje chiar și pe mare, submarinele stau aproape tot timpul sub apă și nimeni nu poate îndepărta rugina sau corpurile care se prind de cocă. Cele care au la bord rachete balistice intercontinentale găsesc de obicei un loc bun pe fundul oceanului în care se pot ascunde și petrec acolo perioade lungi de timp.

Citește și: Faimoasa DRONĂ Bayraktar TB2 a revenit în prim plan în stil mare, în Ucraina. Ce a distrus aeronava

Sheila Weir, o utilizatoare de X, a publicat imagini cu nava britanică după ce s-a întors dintr-o misiune de șase luni. Submarinul este acoperit cu alge și arată mai degrabă ca un monstru marin. Nava a fost surprinsă în această stare în baza Clyde din Golful Faslane din Scoția, potrivit publicației The Drive.

Nu se știe exact despre care dintre cele patru submarine din clasa Vanguard deținute de Marea Britanie este vorba în acest caz. Misiunile acestora sunt secrete.

Suprafața submarinului este acoperită cu diferite organisme marine. Deși există vopsele speciale care pot combate problema, ea nu poate fi eliminată total.

Foto: Sheila Weir

De pe suprafața navei lipsesc și mai multe plăci anecoide, care au rolul de a absorbi undele sonarelor și de a atenua sunetele emise de navă. Pierderea acestor elemente este ceva comun în misiunile lungi.

Submarinele din clasa Vanguard au la bord, atunci când patrulează, doar câte opt rachete balistice intercontinentale UGM-133 Trident II (fiecare cu cinci focoase nucleare), deși dispun de 16 tuburi, pentru a respecta tratatele internaționale. Chiar și așa, aceste arme pot fi devastatoare, putând distruge orașe întregi sau chiar state.

Marea Britanie se pregătește să înlocuiască submarinele din clasa Vanguard cu patru submarine din clasa Dreadnought, iar costurile se ridică la 43 de miliarde de dolari.