François Hollande afirmă că are „relații bune” cu Angela Merkel, pe care nu este nevoie să le foțeze

Publicat: 09 07. 2012, 11:37
Actualizat: 09 07. 2012, 21:10

Președintele francez François Hollande a subliniat duminică, la Reims (nord-est), că are „relații bune” cu cancelarul german Angela Merkel și, în consecință, nu este „nevoie să forțeze” aceste relații, relatează AFP.

„Am avut întotdeauna relații deschise cu doamna Merkel, la fel ca și ea (în ceea ce mă privește, ca de exemplu în) a ne spune diferite lucruri, a încerca să ajungem la compromisuri, a nu fi plini de efuziune și în același timp a fi conștienți de responsabilitățile noastre”, a declarat Hollande pentru presă, în urma comemorărilor de la Reims, alături de cancelarul german, marcând 50 de ani de prietenie între cele două state.

Ceremoniile de „astăzi reprezintă o evocare a angajamentului Franței și Germaniei pentru Europa”, a adăugat el.

Chiar dacă „nu avem aceleași afinități politice, am aceleași principii cu doamna Merkel pentru afirmarea Uniunii Europene (…). (Este vorba despre) ceea ce eu numesc integrare solidară”, a continuat Hollande. „Avem relații bune, nu este nevoie să le forțăm”, a subliniat șeful statului francez.

„Am făcut din nou dovada că ne întâlnim în cuvinte, în abordări și chiar în căutarea soluțiilor”, a mai declarat Hollande, care a discut în privat cu liderul german în urma ceremoniilor.

„Am profitat de (întâlnirea de la) Reims pentru a avea un contact care să ne permită pregătirea termenelor-limită care sosesc”, a explicat acesta, anunțând că va efectua o vizită, „în curând, în Germania, la Ludwigsburg”. Duminică la prânz, el a menționat data de 22 septembrie pentru această viitoare întâlnire cu Merkel.

Angela Merkel l-a evitat pe François Hollande în timpul campaniei electorale, refuzând să îl primească din cauza opoziției față de tratatul bugetar european.

După ce a fost ales, pentru a-și promova pactul de creștere, Hollande a încercat la rândul său să o evite pe Merkel, contând pe italianul Mario Monti și pe opoziția social-democrată germană.

În Franța, opoziția de dreapta și-a intensificat, în ultimele săptămâni, criticile cu privire la noua putere socialistă, acuzată că ar fi degradat în câteva săptămâni relațiile franco-germane.