Frankfurter Allgemeine Zeitung: Semnale de alarmă din partea Washingtonului / Trump ar putea genera dubii privind existența NATO

Publicat: 04 10. 2023, 15:40
Actualizat: 04 10. 2023, 15:59

Criza politică de la Washington evidențiază faptul că asistența militară pentru Ucraina nu mai este o problemă asociată strict politicii externe, ci a devenit un subiect în cadrul Partidului Republican, cu efecte asupra pozițiilor Germaniei și Uniunii Europene, comentează publicația Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ), avertizând că există riscuri asupra viitorului NATO dacă Donald Trump obține un nou mandat de președinte al SUA.

”Nu este nicio surpriză faptul că, în ultimele zile, asistența militară pentru Ucraina a devenit minge în jocurile de putere din Partidul Republican, dar reprezintă un indiciu asupra unei probleme care generează de mult timp criza de la Capitoliu privind bugetul SUA. Sprijinul occidental pentru Ucraina a depins de la început de Administrația SUA. Europenii erau prea slabi din punct de vedere militar pentru a apăra singuri Kievul de invazia rusă”, observă editorialistul Nikolas Busse, într-un articol publicat în cotidianul Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ) sub titlul ”Semnale de alarmă din partea Washingtonului”.

Pozițiile tind să se modifice și în Europa, iar Trump ar putea genera probleme asupra existenței NATO

Problema riscă să se accentueze dacă anumite state din cadrul Uniunii Europene, precum Slovacia, se vor distanța de coaliția occidentală care susține Ucraina, cum a procedat Ungaria până acum, astfel că oficialii de la Bruxelles s-ar putea trezi într-o situație extrem de dificilă.

”Ucraina riscă să ajungă într-o situație critică dacă Statele Unite stopează asistența militară. Nu se spune public, dar este evident că acest conflict, care s-a soldat cu demiterea președintelui Camerei Reprezentanților, are potențial distructiv. Iar Donald Trump încearcă în continuare să exercite influență. O soluție ar putea consta într-un acord între forțele de centru din Partidul Republican și din Partidul Democrat prin care continuarea asistenței pentru Ucraina să fie condiționată de măsuri suplimentare de securitate la frontiera sudică a Statelor Unite”, explică editorialistul, care atrage atenția că, în orice caz, criza de la Washington reprezintă un ”semnal de alarmă”.

”Asistența militară destinată Ucrainei nu mai este, în Statele Unite, o simplă temă de politică externă, a devenit o problemă a politicii de partid. Iar disputele din campania electorală poloneză arată că, nici măcar în Europa, partenerii apropiați ai Ucrainei nu sunt independenți de astfel de schimbări de poziții. Pentru Germania, care are dezbateri frecvente despre echipamentele militare și despre strategie, actualele evoluții sunt o lecție care ar trebui să stimuleze intensificarea cooperării cu Franța, Italia și Germania, precum și accelerarea achizițiilor de armament pentru armata germană. Căci, în situația în care Trump devine din nou președinte, ar putea fi pusă sub semnul întrebării chiar existența NATO”, atrage atenția editorialistul Nikolas Busse.

Foto: Profimedia

Citește și:

Joe Biden a discutat cu lideri ai alianței occidentale, inclusiv cu Iohannis, despre asistența militară pentru Ucraina