Franța a deblocat circulaţia dinspre Marea Britanie, începând din această noapte, în anumite condiții. Ce trebuie să știe românii

Publicat: 23 12. 2020, 01:02
Actualizat: 23 12. 2020, 09:26
Drapelul României (s) și al Franței / FOTO: Guvernul României

Autorităţile franceze permit începând din această noapte, de la ora 00.01, circulaţia dinspre Regatul Unit către Franța, anunță Ministerul Afacerilor Externe (MAE), prin intermediul unui comunicat.

Totuși, cetățenii Uniunii Europene (UE) care vor să treacă din Marea Britanie în Franța trebuie să prezinte dovada unui test COVID negativ, efectuat cu maximum 72 de ore înaintea deplasării.

Sunt acceptate atât testele PCR, cât şi cele antigen care sunt sensibile la noua tulpină a coronavirusului. Lista testelor antigen acceptate urmează să fie publicată de Ministerul francez al Solidarităţii şi Sănătăţii, menţionează MAE.

Aceste reglementări rămân în vigoare până cel puţin pe 6 ianuarie 2021, sub rezerva unei posibile reevaluări la nivel bilateral sau european.

Măsurile anunţate de autorităţile franceze survin inclusiv în urma demersurilor active ale Ministerului Afacerilor Externe pe lângă partea franceză şi răspund totodată Recomandării publicate marţi de către Comisia Europeană privind o abordare coordonată a călătoriilor şi transportului ca răspuns la situaţia creată de identificarea noii tulpini a virusului SARS-CoV-2 observată în Regatul Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord, potrivit unui comunicat al MAE.

Ministerul Afacerilor Extern va continua să urmărească evoluţiile în privinţa gestiunii pandemiei de COVID-19 şi să informeze cu celeritate asupra oricăror măsuri formulate în raport cu aceste evoluţii.

Un virusolog italian acuză Londra că „a păstrat tăcerea”, deși știa despre noua tulpină Covid-19

Virusologul italian Walter Ricciardi a criticat, luni, autoritățile de la Londra pentru că „au păstrat tăcerea” – timp de luni de zile – cu privire la noua tulpină a virusului, din cauza căreia Italia trebuie acum să-și prelungească restricțiile.

Confruntat cu această nouă variantă, care este probabil deja prezentă în Italia, mi-e teamă că restricțiile severe sunt inevitabile. Ce mă înfurie este faptul că britanicii știau din septembrie că această variantă este în circulație. Au păstrat tăcerea, nu ne-au avertizat. Acum avem nevoie de un lockdown. Sau cel puțin de măsuri serioase”, a declarat Walter Ricciardi, care este consilier al guvernului italian pe teme de sănătate, pentru cotidianul Il Messaggero, citat de Libertatea.

Londra nu a răspuns criticilor formulate de expertul italian, dar premierul Boris Johnson a asigurat – tot luni – că guvernul său a răspuns rapid în fața noii probleme.

Sper că toată lumea poate vedea că imediat ce am fost informați la guvern cu privire la capacitatea de transmitere a acestei noi tulpine, am oferit toate informațiile necesare Organizației Mondiale a Sănătății. Și am luat măsuri prompte și decisive pentru a opri răspândirea acestei variante în Marea Britanie”, a spus premierul britanic.