Franța continuă să se opună acordului comercial UE-Mercosur

Publicat: 04 09. 2021, 09:14
Sursa foto: Profimedia

Președintele Franței, Emmanuel Macron, a declarat vineri că țara sa își va menține în continuare opoziția în ceea ce privește acordul comercial dintre Uniunea Europeană și Mercosur.

Declarația acestuia vine în contextul în care Franța urmează să preia președinția rotativă a Uniunii Europene, pe 1 ianuarie 2022, informează site-ul agenției Agerpres, care citează AFP.

Macron susține că Franța se va opune acestui acord în contextul în care acesta încalcă unele politici referitoare la protejarea biodiversității și a climatului, potrivit sursei citate.

„Franţa este împotriva acordului cu Mercosur aşa cum este negociat în prezent şi va rămâne foarte clar. Nu pentru că nu ne simţim confortabil cu prietenii noştri din Mercosur, ci pentru că, prin definiţie, acest acord, aşa cum a fost conceput şi gândit, nu poate fi compatibil cu agenda noastră climatică şi de biodiversitate. Nu îl putem încheia astăzi în acest fel. (…) politica noastră comercială trebuie să includă clauze oglindă pe plan climatic şi pe planul biodiversităţii”, a declarat Emmanuel Macron în fața congresului mondial al Uniunii Internaţionale pentru Conservarea Naturii (IUCN).

Totodată, Macron a spus că președinția franceză a Uniunii Europene își va propune o reinventare a politicilor comerciale ale Blocului comunitar, tocmai pentru a respecta politicile privind conservarea naturii.

„Asta vreau, ca preşedinţia franceză, alături de partenerii noştri, împreună cu Comisia, să poată realiza. Trebuie să reinventăm politicile noastre comerciale, astfel încât acestea să fie coerente cu politicile noastre climatice, cu politicile noastre privind biodiversitatea. Este o necesitate”, a adăugat președintele francez.

Acordul UE-Mercosur, încheiat după 20 de ani

Acordul de liber schimb dintre Uniunea Europeană și statele Mercosur (Argentina, Brazilia, Paraguay și Uruguay) a fost încheiat în iunie 2019, după 20 de ani de negocieri.

Cu toate acestea, acordul a stârnit un val de critici în Europa, mai ales din partea agricultorilor și ecologiștilor.

Negociat de Comisia Europeană în numele ţărilor din UE, tratatul nu va fi adoptat definitiv până când nu va fi ratificat de parlamentele tuturor statelor membre.

Unele state membre, printre care Franța și Germania, s-au arătat reticente față de acest acord, principala temere a acestora fiind faptul că Brazilia nu ar fi dispusă să apere mediul, pe fondul incendiilor tot mai dese din Pădurea Amazoniană.