FURIE. Cel mai reputat om de știință din Europa a demisionat din cauza „reacției palide” a UE la COVID-19

Publicat: 08 04. 2020, 15:42
Mauro Ferrari, cel mai reputat om de știință din instituțiile europene

Cel mai reputat om de știință din UE și-a dat demisia, denunțând reacția blocului comunitar la pandemia de coronavirus, susținând că a fost blocat atunci când a propus finanțarea tratamentelor și a vaccinurilor.

Mauro Ferrari, președintele Consiliului European de Cercetare, a declarat că a fost „profund dezamăgit și deranjat” de eforturile slabe ale UE ca reacție la ceea ce el a descris drept „o tragedie cu proporții fără precedent”.

„În perioada de urgență, oamenii și instituțiile, revin la natura lor cea mai profundă și își dezvăluie adevăratul chip”, scrie Ferrari într-o declarație furioasă în care își anunță demisia. Ferrari, un om de știință eminent, care a declarat în ianuarie, într-un interviu acordat The Guardian, că pasiunea sa pentru finanțarea descoperirilor a fost alimentată de moartea primei sale soții de cancer, nu s-a aflat în poziția de top decât trei luni, dintr-un mandat de patru ani.

Mauro Ferrari și-a înaintat demisia președintelui Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, în cursul zilei de marți. Italianul spune, în declarația sa, că s-a alăturat ERC crezând că ar putea ajuta agenția de finanțare din lume în domeniul științei să răspundă „nevoilor actuale ale lumii”. El a adăugat, însă, că „motivațiile sale idealiste au fost strivite de o realitate foarte diferită”.

O propunere pe care a făcut-o la începutul lunii martie la Bruxelles pentru crearea unui program special orientat către combaterea Covid-19 a fost „unanim respinsă” de organul de conducere al Consiliului de cercetare, a afirmat el.

Încercările sale ulterioare de a finanța cei mai buni oameni de știință în urma discuțiilor cu Ursula Von der Leyen însăși s-au „dezintegrat” în urma blocajele de la nivelurile birocrației Comisiei europene, a mai spus Ferrari.

„Am crezut că [acest program] se justifică de povara preconizată a morții, a suferinței, a transformării societății și a devastării economice, în special lovindu-i pe cei mai puțin norocoși, cei mai slabi din societățile lumii” – Mauro Ferrari