Furtună diplomatică între Londra și Moscova, după raportul Litvinenko. Cameron vorbește de un asasinat, Kremlinul de „o glumă”

Publicat: 22 01. 2016, 14:35

În raportul acestei anchete publice, magistratul instructor Robert Owen afirmă că a adunat „probe care stabilesc în mod clar responsabilitatea statului rus în moartea domnului Litvinenko”, otrăvit cu poloniu-210 – o substanță radioactivă extrem de toxică și aproape nedetectabilă – în urmă cu peste nouă ani, la Londra.

Moscova a denunțat imediat o „glumă”. „Pare să fie (…) o glumă. Evident, o putem pune pe seama elegantului umor britanic”, a declarat joi pentru presă un purtător de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, care a ironizat raportul, „bazat pe informații confidențiale de la servicii secrete neidentificate”.

Însă, în opinia premierului David Cameron acest raport „confirmă” că asasinatul a fost „comandat de către un stat”. El a anunțat de la Davos, în Elveția, o consolidare a represaliilor față de Rusia.

Statele Unite, prin vocea unui purtător de cuvânt al Departamentului de Stat, Mark Toner, s-au declarat „profund tulburate”, îndemnând la aducerea autorilor asasinatului în fața justiției.

Văduva lui Litvinenko, Marina, a îndemnat la rândul său Londra să meargă mai departe și să impună „sancțiuni economice țintite” Rusiei și „interdicții de călătorie domnilor Patrușev și Putin”.

Însă Cameron a recunoscut, la BBC, că Marea Britanie ar trebui să întrețină relații diplomatice cu Rusia, „deoarece avem nevoie de o soluție la criza din Siria”.

 „Dimensiune personală”

„Administrația Putin, inclusiv președintele în persoană și FSB-ul aveau motive să angajaeze acțiuni împotriva lui Litvinenko, inclusiv să-l asasineze”, a subliniat magistratul Robert Owen în raportul său de peste 300 de pagini.

El a evocat „o dimensiune personală indiscutabilă a ostilității” dintre Putin și Litvinenko, pe care FSB-ul l-a catalogat drept un „trădător”.

După ce s-a refugiat în Marea Britanie în 2000, opozantul s-a „lansat în atacuri personale repetate” la adresa lui Putin, acuzându-l pe președintele rus de pedofilie.

Aleksandr Litvinenko s-a alăturat, la Londra, miliardarului Boris Berezovski – un alt inamic aprig al lui Vladimir Putin – care a decedat în circumstanțe încă neelucidate, în martie 2013.

Litvinenko ancheta în legătură cu eventuale legături între Kremlin și rețele mafiote. El colabora totodată cu su serviciile secrete ale Majestății Sale și obținuse cetățenia britanică.

Acoliții

„Sunt sigur că domnii Lugovoi și Kovtun au pus poloniu-210 în ceașca de ceai, pe 1 noiembrie 2006. Sunt sigur că au făcut acest lucru cu intenția de a-l otrăvi pe domnul Litvinenko”, a subliiniat judecătorul Owen.

La Moscova, Andrei Lugovoi a catalogat aceste acuzații drept „absurde”.

Cei doi suspecți au băut un ceai împreună cu Litvinenko, în vârstă de 43 de ani la vremea aceea, la Hotelul Millennium, în centrul Londrei, pe 1 noiembrie 2006. În seara întâlnirii, fostul agent s-a simțit rău. El a murit pe 22 noiembrie, după trei săptămâni de agonie.

Potrivit judecătorului, o primă doză, mai slabă, de poloniu i-ar fi fost deja administrată anterior, pe 16 octombrie, înainte de doza fatală de pe 1 noiembrie.

„Faptul că domnul Litvinenko a fost otrăvit cu poloniu-210 produs într-un reactor nuclear sugerează că domnul Lugovoi și domnul Kovtun acționau mai degrabă în contul unui stat decât al unei organizații criminale”, a insistat judecătorul.

Marina Litvinenko a declarat pentru AFP că este „foarte mulțumită” de faptul că vorbele dictate de soțul ei pe patul de moarte, prin care l-a acuzat pe Vladimir Putin, au foost validate într-un tribunal britanic.