GÂNDUL.RO a obținut mărturia unui cunoscut afacerist libanez despre explozia din Beirut: ”Am pierdut totul! Sunt, realmente, în șoc! Am plecat din port cu doar o oră înainte de tragedie” (EXCLUSIV)

Publicat: 05/08/2020, 15:37
Actualizat: 05/08/2020, 16:00

Două explozii teribile au devastat, aseară, zona portuară a Beirutului, bilanțul fiind tragic. Cel puțin 100 de persoane și-au pierdut viața – potrivit informațiilor apărute până în acest moment -, alte 4.000 fiind rănite.

Inițial s-a crezut că este vorba despre un atac terorist, însă surse militare din Liban au precizat că a fost vorba despre un accident. GÂNDUL.RO a prezentat întregul film al evenimentelor tragice care s-au soldat cu un număr atât de mare de victime și prezintă, acum, în exclusivitate, alte informații terifiante. Un cetățean libanez, cu legături în România, s-a aflat în zona deflagrației cu puțin timp înainte ca aceasta să aibă loc. Mărturia lui, în exclusivitate pentru GÂNDUL.RO, arată dimensiunea exploziei care a zguduit capitala Libanului.

Peter Kai: ”Am pierdut 90% din afacere, mulțumesc lui Dumnezeu că am scăpat”

Peter Kai, un cunoscut afacerist cu legături în România, provine dintr-o familie influentă din Liban, tatăl lui fiind unul dintre cei mai importanți magnați din zonă, având conexiuni puternice și în lumea politică a statului din Orientul Apropiat.

Kamal Kai este și un influent om politic, dar are și afaceri în domeniul agriculturii și cnstrucțiilor, fiind unul dintre cei mai importanți importatori din Orientul Apropiat.

La rândul său, Peter Kai este om de afaceri, locuiește în Beirut, iar exploziile înspăimântătoare de aseară au făcut ca 90% din afacerea pe care o deținea să dispară în neant. Mai mult, 3 dintre angajații lui Peter Kai și-au pierdut viața în urma deflagrațiilor. Potrivit informațiilor furnizate de omul de afaceri – în exclusivitate pentru GÂNDUL.RO –  3.000 de tone de nitrat de amoniu au luat foc și au explodat, iar Peter Kai spune că aceasta a fost ”cea mai mare explozie din istorie”. Este în stare de șoc, dar mulțumește divinității pentru că a plecat din port cu doar o oră înainte de explozii.

”Bună ziua, vreau doar să spun că o deflagrație de proporții s-a produs în zona portuară a Beirutului, la un depozit unde se aflau 3.000 de tone de nitrat de amoniu. Cred că aceasta este cea mai mare explozie care a avut loc de-a lungul istoriei. Am avut o companie mare în portul din Beirut. Am pierdut 90% din companie, am pierdut 3 dintre muncitorii mei, vorbim despre sute de morți și despre mii de răniți. Au fost distruse case, se poate vedea în toate imaginile de la fața locului că sunt oameni de negăsit (n.red. – prinși sub dărâmături). Este cea mai mare explozie din istoria orașului Beirut”, spune omul de afaceri libanez.

”Am văzut războaie, am văzut multe, de-a lungul timpului, dar nu am văzut nimic asemănător. Am pierdut atât de multe lucruri… Am pierdut totul… Au murit atâția oameni. Nici nu am cuvinte… Sunt, realmente, în șoc. Am plecat din port cu doar o oră înainte de tragedie, îi mulțumesc lui Dumnezeu. Sunt în siguranță, familia mea este în siguranță, mă rog pentru oamenii din Liban…”

Peter Kai, om de afaceri

Donald Trump, ipoteză-șoc: ”Se pare că nu a fost un accident industrial. A fost un fel de bombă”

Mai multe clădiri au fost distruse de explozia din Beirut, iar altele – aflate la o distanță de câțiva kilometri – au fost serios avariate. Observatorul seismologic din Iordania a a anunțat că aceste explozii au avut puterea unui seism cu magnitudinea de 4,5 pe scara Richter, unda de șoc propagându-se până în Cipru, la 240 de kilometri distanță.

Președintele american Donald Trump etichetează cel puțin suspectă această tragedie. Și lansează ipoteza unui ”atac”, nu a unui accident. Trump a declarat că s-a întâlnit cu ”generalii noștri”, iar aceștia pornesc de la ipoteza că nu a fost vorba despre un accident în zona portuară a Beirutului.

„M-am întâlnit cu generalii noştri şi se pare că nu a fost un accident industrial. Se pare, în opinia lor, că a fost un atac. A fost un fel de bombă. Statele Unite sunt pregătite să sprijine Libanul. Vom fi acolo să ajutăm. Pare un atac teribil”, a declarat Donald Trump.

Pe de altă parte, Mike Pompeo – șeful diplomației americane – a confirmat că Statele Unite ale Americii analizează cu atenție această situație, fiind pregătite să furnizeze și ajutor pentru statul libanez.

„SUA supraveghează situaţia şi sunt gata să furnizeze asistenţă poporului libanez care îşi revine din această tragedie oribilă”, a spus Mike Pompeo.

Victor Mircea, ambasadorul României în Liban: ”Jumătate din Beirut este afectat de explozie”

Victor Mircea, ambasadorul României la Beirut, declară că jumătate din oraș este, practic, afectată de aceste explozii devastatoare. Inițial a existat un incendiu, iar ulterior a survenit explozia teribilă care a zguduit întreg orașul și a produs un număr foarte mare de victime.

Chiar și ambasada României a fost afectată, ferestrele fiind sparte și existând ”stricăciuni parțiale”, însă, din fericire, nu se afla nimeni în clădire la acea oră.

„Au existat două explozii… de fapt un incendiu care a răbufnit, ulterior a survenit explozia cea mare. Deflagrația a fost în zona portului, la un depozit cu artificii și materiale inflamabile, asta a provocat o explozie așa puternică. Mă aștept la multe victime, având în vedere puterea deflagrației. Am avut stricăciuni parțiale, ferestre distruse, norocul a fost că nimeni nu era în ambasadă. Consulul este la secția consulară… ia legătura cu cei din teritoriu, s-au tansmis mesaje pe grupuri de români, nimeni nu ne-a comunicat o astfel de situație. Jumătate din Beirut este afectat de explozie. Primim mesaje de la colegi, de la alte ambasade, ne arată distrugerile provocate… Ceva impresionant”, a declarat Victor Mircea, ambasadorul României ân Liban, conform Digi 24.

Adrian Artene
Director editorial al Grupului de Presă GÂNDUL, care include, printre altele, web-site-urile gândul.ro, cancan.ro, prosport.ro, promotor.ro, csid.ro, mai mult
Cristian Lisandru
S-a născut în București, pe data de 18 iulie 1968, și este absolvent al Facultăţii de Jurnalism, specializarea Comunicare. Activitatea jurnalistică mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
„Nu e bine deloc”. Starea de sănătate a Regelui Charles s-ar fi înrăutățit. Palatul Buckingham...
Familia Regală a Marii Britanii, lovită de o nouă tragedie. A fost găsit mort, în...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Replica ironică a unui general finlandez, după ce Rusia a amenințat că va trimite rachete...
Gestul făcut de Alexandru Ciucu față de Alina Sorescu, după ce și-a ascuns relația paralelă...
Céline Dion, de nerecunoscut din cauza BOLII! S-a transformat total în ultima perioadă. Boala teribilă...
Datele exacte când vor intra pensiile pe luna mai, pe card şi prin Poştă. Anunţul...
Regele Charles în stare gravă! Se pregătește înmormântarea!
Care este cea mai mare sumă plătită pentru o daună RCA! Un tir românesc a...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
„Este foarte bolnav”. Îngrijorările cu privire la Regele Charles sunt din ce în ce mai...
Un veteran NASA a descoperit o nouă FORȚĂ a naturii, neștiută până acum
Ungaria a dat ordin. Șoferii români care au interzis peste graniță. Se aplică din 1...
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Lovitură CRUNTĂ pentru Ion Iliescu! Breaking news
Leo de la Roșiori a făcut mărturisiri emoționante despre momentele de marginalizare pe care le-a...
Cum au decis Oana Moșneagu și Vlad Gherman să petreacă petrecerea burlacilor, resprectiv petrecerea burlăcițelor
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Sonda europeană Mars Express a observat „păianjeni” pe planeta Marte