Gazprom acuză Ucraina că îi datorează 882 milioane de dolari pentru gazele livrate

Publicat: 29 10. 2013, 12:38
Actualizat: 29 02. 2016, 23:07

Grupul rus Gazprom a acuzat marți Ucraina că îi datorează 882 de milioane de dolari, lăsând să planeze amenințarea unui nou conflict al gazelor, într-un moment în care autoritățile de la Kiev pregătesc un acord de asociere a țării cu Uniunea Europeană, transmite AFP.

„Suntem extrem de îngrijorați de situația actuală a plăților Ucrainei pentru gazele rusești”, a declarat președintele Gazprom, Alexei Miller, citat de agențiile ruse de presă.

Miller a explicat că a acceptat o amânare a plății de către Ucraina a unei facturi de 882 de milioane de dolari pentru gazele livrate de Gazprom în august, dar că amânarea a expirat la 1 octombrie.

„Situația este foarte serioasă, întrucât contractul prevede că în cazul încălcării termenilor de plată se trece la un sistem de plată în avans”, a avertizat șeful Gazprom.

Relațiile tensionate dinte Rusia și Ucraina au condus la întreruperea în mai multe rânduri a livrărilor de gaze către partea ucraineană, care este dependentă în mare măsură de acestea în pofida încercărilor de diversificare a furnizorilor.

Aceste conflicte au perturbat inclusiv exporturile de gaze rusești în Europa, care au ca principală rută de tranzit Ucraina.

Gazprom asigură mai mult de un sfert din necesarul de gaze al Europei, iar exporturile sunt în creștere puternică de la începutul acestui an, marcat de mai multe valuri de frig.

Miller a subliniat că grupul rus a plătit în avans tarifele de transit al gazelor pentru anul viitor și a acceptat o reducere a cantității de gaze stocate pe teritorul ucrainean, destinate livrărilor către alte țări europene în perioada de iarnă.

În luna ianuarie, Gazprom a cerut companiei ucrainene Naftogaz plata a 7 miliarde de dolari pentru gaze care nu au fost consumate dar care erau prevăzute în contract.

Autoritățile de la Kiev cer o reducere a prețului impus de Moscova, care vrea în schimb ca Ucraina să intre în uniunea vamală formată de Rusia cu Belarus și Kazahstan și să cedeze Gazprom o parte din rețeaua de transport al gazelor.

Aceste noi avertismente au loc în apropierea summit-ului european de la Vilnius, de la sfârșitul lunii noiembrie, în timpul căruia Ucraina ar urma să semneze un acord de asociere cu UE. Autoritățile europene condiționează semnarea acordului de eliberarea din închisoare a fostului premier ucrainean Iulia Timoșenko.

Purtătorul de cuvânt al președinției de la Kremlin a negat orice legătură între problema gazelor și cea a acordului Ucrainei cu UE.

„Subiectul datoriei pentru gaze nu este politic și nu are nicio legătură cu acordul de asociere cu UE”, a indicat purtătorul de cuvânt Dmitri Peskov.

Moscova a amenințat recent Ucraina cu represalii comerciale în cazul asocierii cu UE, care va consta în crearea unei zone de liber-schimb.

Economia Ucrainei, aflată în recesiune de un an, este extrem de legată de Rusia, piață care atrage un sfert din exporturile țării.