Goldman Sachs investește 450 milioane de dolari în Facebook, o afacere evaluată la 50 miliarde USD

Goldman Sachs investește 450 milioane de dolari în Facebook, o afacere evaluată la 50 miliarde USD
Publicat: 23/04/2012, 19:26
Actualizat: 24/04/2012, 04:08

Prima mare lovitură în lumea afacerilor internaționale pe anul2011 a fost dată de banca americană Goldman Sach (GS), care ainvestit 450 milioane USD în cea mai promițătoare companie IT amomentului – Facebook. Încă 50 milioane vor fi oferite de o firmădin Rusia, iar infuzia de capital de 500 milioane pe care aprimit-o Facebook îi va permite să atace supremația Google.

Tranzacția a fost anunțată de agenția Bloomberg și The New YorkTimes (NYT) care precizează și valoarea estimată a Facebook: dezece ori mai mare decât suma primită, respectiv 50 miliarde USD. Laatât este evaluată rețeaua socială online de către GS și partenerulsău rus, Digital Sky Technologies (DST).

Ambele companii au refuzat să facă publice detaliiletranzacției, dar NYT susține că noi acționari mizează pe o creșterespectaculoasă a Facebook. Firma este deja cotată ca fiind maivaloroasă decât firme rivale din sectorul IT sau show-biz, precumportalul de licitații online eBay, motorul de căutare și serviciulde e-mail Yahoo, dar și gigantul din industria entertainmentuluiTime Warner.
Miza nu este lipsită de riscuri, deoarece Facebook nu a atins încăpotențialul de „a face bani” la care se așteaptă. Momentan, în alșaptelea de la lansarea din februarie 2004, rețeaua are peste 500milioane de utilizatori și a fost cel mai vizitat site din SUAîntre ianuarie și noiembrie 2010.

În 2010, Facebook a fost, pentru al doilea an consecutiv, celmai căutat cuvânt prin motoarele de căutare, potrivit Hitwise, ofirmă de cercetări online. În august 2010, internauții americani aupetrecut 41,1 milioane de minute pe Facebook, mai multe față decele 39,8 milioane minute petrecute pe paginile Google. Totuși, lafinele lui 2009, Facebook, Inc. a avut venituri de 800 milioaneUSD.
Suma este „sub potențialul” companiei, potrivit unor analișticitați de NYT. Deși nu există informări publice privindperformanțele financiare ale Facebook, Inc., NYT apreciază căveniturile anuale pot urca până la două miliarde USD.

Goldman Sachs poate câștiga de șase ori cât ainvestit

Suma de 450 milioane USD investită acum de GS ar putea fimultiplicată de 6,2 ori, până la 2,8 miliarde USD, în momentul încare Facebook va fi listată la bursă, o mișcare pe care fondatorulMark Zukerberg a evitat-o până acum. Banca din SUA va fi, cel maiprobabil, instituția financiară prin care se va face oferta publicăinițială de acțiuni.

În privința acestor așa-numite IPOs (initial public offerings),GS este unul dintre liderii mondiali. Numai în 2009, banca a luapartea leului din comisioanele pentru lansarea unor companiiamericane pe burse – 923 milioane USD. Suma este de două ori maimare decât cea investită în Facebook sau decât amenda de 500milioane plătită, anul acesta, în SUA, pentru neregulifinanciare.
Potrivit tranzacției cu GS și firma rusă DST, Zuckerberg a maicâștigat ceva timp până să accepte un IPO, dar consiliul deadministrație al Facebook le-a promis noilor investitori că va luaîn considerare listarea la bursă în 2012. Presiunile asupra luiZuckerberg sunt intense, în condițiile în care GS și alțiinvestitori observă cât de bine sunt cotate acțiunile Microsoft sauGoogle.

Mai mult, GS are interesul să lanzese un IPO, câtă vreme băncileamericane au sporit taxele pentru astfel de operațiuni cu 62% de lacel mai mic tarif practicat în trecut. Astfel, instituția careintermediază o IPO va câștiga 5,6% din valoarea tranzacției, adicădin miliarde de dolari în cazul Facebook. Altă sursă de câștig a GSeste faptul că și-a rezervat dreptul ca, din cele 450 milioane, săpoată vinde oricând acțiuni echivalente cu 75 milioane către firmaparteneră din Rusia, Digital Sky Technologies.

Ce va face Facebook cu banii

Având la dispoziție un capital de 500 milioane USD, Facebook,Inc. poate trece la punerea în practică a ambiției de detronare aGoogle de pe poziția de primă firmă de servicii pe internet. Oparte din bani vor fi folosiți pentru racolarea celor mai bunetalente din domeniu, inclusiv prin „furarea” de angajați de laGoogle, care se teme deja de acest lucru. Încă din noiembrie 2010,Google a anunțat o creștere salarială generală de 10%, începând cu1 ianuarie 2011.

Altă parte din bani va merge către preluarea altor de firme ITși de servicii pe internet, deși aceste achiziții devin tot maiscumpe. Recent, site-ul de cumpărături Groupon a refuzat ofertaGoogle de a fi cumpărat cu șase miliarde USD și a reușit să strângă950 milioane de la investitori de pe Wall Street.

În fine, NYT se referă și la suspiciunea asupra GS că vrea săintroducă mai mulți investitori la Facebook printr-un „instrumentspecial de investiții”. Legal, banca va fi un singur investitor,dar în spatele ei vor fi mai mulți investitori. Aceasta îi vapermite eludarea prevederii din legislația SUA conform căreiafirmele cu peste 499 de acționari trebuie să își publice situațiafinanciară, astfel că finanțele Facebook vor putea rămânesecrete.

Crima care a speriat ţara! Vedeta de pe Instagram, ucisă şi aruncată în canal. E...
Klaus Iohannis, cu altă femeie de 1 decembrie! Cine e bruneta superbă? Oamenii au făcut...
FOTO. Iubita fiului lui Ion Țiriac, apariție incendiară! `Sori e atracția finalului de an`
Alimentul care sporeşte inteligenţa. TOP 8 mâncăruri pentru creier, potrivit dr. Mihaela Bilic
Caz terifiant! Campioana olimpică, ruptă cu bătaia de iubitul ei! Judecătorii nu l-au pus sub...
Germania anunţă lockdown naţional pentru persoanele nevaccinate. Vaccinarea obligatorie ar putea intra în vigoare
O bancă din ROMÂNIA vinde un SUV BOMBĂ. Are dotări și un LOOK incredibile
BANCUL ZILEI – Un tip agață o stewardesă sexy de la Tarom
Un bărbat a încercat să se vaccineze anti-Covid într-un braț fals de silicon pentru a...
Klaus Iohannis, cu altă femeie de 1 decembrie! Cine e bruneta superbă? Oamenii au făcut...
O ROMÂNCĂ se află printre cele mai frumoase FEMEI din întreaga lume. A FASCINAT, dar...
MEDIC de la Spitalul MEDGIDIA, DECORAT de IOHANNIS!
A venit acasă și a găsit o bijuterie înnegrită. Și-a evacuat imediat părinții: „Miroase a...
Vestea ȘOC a momentului în România: a fost găsit mort. Primele informații
Umilinţă cumplită pentru Klaus Iohannis! L-a distrus: „Mi-aș da mâna dreaptă pentru un alt președinte”
Raed Arafat spulberă speranțele tuturor românilor. Ce se va întâmpla de sărbători: „Oamenii trebuie să...
Schimbări majore pe piaţa RCA pentru şoferi. Preţurile de acum vor fi istorie
Veşti proaste pentru şoferi: Va ploua cu amenzi de 25.500 lei pentru cei care nu...