Google anunță o creștere „ALARMANTĂ” a cererilor de cenzurare primite din partea guvernelor. De unde vin solicitările

Publicat: 19 06. 2012, 17:19
Actualizat: 19 06. 2012, 17:19

Google anunță că numărul cererilor de cenzurare a unor conținuturi politice postate online pe care le-a primit din partea unor Guverne, numeroase din Europa, a crescut în mod îngrijorător în ultima perioadă, potrivit unui raport al companiei, relatează The Guardian în ediția electronică de luni.

Astfel, în ultimele șase luni, Google a dat curs la 47% din cererile de retragere a unor conținuturi postate pe internet și la 65% din hotărârile judecătorești în acest sens, se arată într-un raport bianual privind transparența. În mod surprinzător, majoritatea acestor cereri vin de la democrațiile occidentale.

Autoritățile spaniole au cerut companiei cenzurarea a 270 de link-uri către bloguri și articole de presă critice la adresa oficialilor Guvernului, pe care aceasta nu le-a onorat însă. De asemenea, din Polonia i s-a cerut să îndepărteze un articol critic la adresa Agenției poloneze pentru dezvoltarea întreprinderilor și alte opt linkuri către acesta. Google nu a dat curs nici acestor solicitări. O altă cerere refuzată a venit din partea autorităților canadiene, care doreau cenzurarea unei înregistrări video postată pe YouTube în care un cetățen a urinat pe pașaport și l-a aruncat la toaletă.

Autoritățile tailandeze au cerut, la rândul lor, îndepărtarea a 149 de înregistrări video postate pe YouTube, considerate insultătoare la adresa monarhiei. Compania a soluționat favoravil 70% dintre aceste solicitări, dar a refuzat șase cereri ale Pakistanului de a îndepărta de pe YouTube înregistrări cu satire la adresa armatei și a unor oficiali de rang înalt.

Marea Britanie a cerut îndepărtarea a cinci înregistrări video care, în opinia autorităților incitau la terorism, solicitări cărora Google le-a dat curs. În Statele Unite, majoritatea cererilor se referă la hărțuirea unor persoane. Autoritățile au cerut îndepărtarea de Internet a 187 de materiale, compania răspunzând favorabil în 42% din cazuri.

„Când am început să publicăm aceste date, în 2010, am observat că agențiile guvernamentale din mai multe state ne cer cenzurarea unor articole politice pe care utilizatorii noștri le-au postat. Speram că este o aberație, dar acum știm că nu este (…). Este alarmant nu numai pentru că libera exprimare este amenințată, dar și pentru că unele dintre aceste solicitări vin de la state din partea cărora nu te-ai aștepta – democrații occidentale care în mod obișnuit nu sunt asociate cu cenzura”, scrie, pe blogul său, Dorothy Chou, analist politic în cadrul companiei Google.

De asemenea, compania a anunțat că cele mai multe articole cenzurate au fost cele legate de drepturile de autor, anul trecut primind 3,3 milioane de cereri în acest sens, dintre care a soluționat 97%.