• Publicat:
  • Actualizat:
Internațional

Grecia „a intrat în spirala morții a datoriei guvernamentale”

Grecia „a intrat în spirala morții a datoriei guvernamentale”
Aflată deja pe marginea prăpastiei insolvenței, Grecia "a intrat în spirala morții a datoriei guvernamentale", crede economistul-șef de la Deutsche Bank, Thomas Mayer.

Răspunsul imediat al Guvernului minoritar de la Lisabona a fostsă anunțe, în acord cu Opoziția, că va devansa pentru anul în curso serie de măsuri de austeritate programate pentru 2011. Pe de altăparte, Bursa de la Lisabona a scăzut cu 6%, pe fondul previziunilornegative privind creșterea economică. Oricât va reduce cheltuielilepublice, Guvernul nu se poate aștepta la creșterea substanțială aveniturilor. Până în 2015, creșterea economică va fi de cel mult0,5% pe an.

Datoria Portugaliei este de 126 miliarde euro (84% din PIB), maipuțin de jumătate decât cea a Greciei (300 miliarde, 126% din PIB).În timp ce economia greacă reprezintă doar 2,5% din totaluleconomiei UE, un adevărat dezastru ar fi intrarea în insolvență aSpaniei (11,5% din economia UE), care are o datorie totală de peste2.000 miliarde euro.

BCE, așteptată să intervină de urgență

„Nu se pune problema ca Grecia sau alt stat euro să intre înfaliment”, a dat asigurări președintele Băncii Centrale Europene(BCE), Jean-Claude Trichet, care încearcă să tempereze previziunialarmiste precum ale S&P. Analiști economici citați de TheDaily Telegraph cred că BCE ar trebui să facă mai mult de atât, să”intervină” pentru calmarea piețelor turbulente.

Banca centrală ar trebui să intervină pe piață și să cumpereobligațiuni în euro emise de state-problemă precum Grecia, Spania,Portugalia (poate și Irlanda, și Italia), consideră JacquesCailloux, economist-șef la Royal Bank of Scotland. În acest fel,banca ar apela la dreptul său de a purcede la „operațiunistructurale” în timp de criză, fără să încalce tratatele UE.

Pe de altă parte, transformarea BCE în cumpărător de obligațiuniar putea fi resimțită în Germania ca o pornire a „tiparniței debani”, ceea ce ar urma să atragă o inflație galopantă în toată ZonaEuro. Dată fiind experiența anilor `20 – când o pâine costa osacoșă de bancnote în Germania – nemții au fobie de inflație și ardori mai degrabă „excluderea” Greciei din „Clubul euro” decâtcreditarea ei.

Aflată deja pe marginea prăpastiei insolvenței, Grecia „a intratîn spirala morții a datoriei guvernamentale”, crede economistul-șefde la Deutsche Bank, Thomas Mayer. Diagnosticul pus de cea mai marebancă privată din Germania survine coborârii „riscului de țară” decătre agenția Standard and Poor’s (S&P) la nivelul „junk” -practic numai Venezuela stă mai rău decât Grecia.

Acestea sunt țările care s-ar împrumuta cel mai scump, iar înurma lor vin zecile de state pe care niciun investitor nu le-arcredita vreodată. Concret, investitorii îi cer Guvernului grec odobândă de 11% pentru obligațiunile scadente în zece ani, un prețde circa patru ori mai mare decât cel la care se împrumută Germania(cea mai puternică economie din UE) de pe piețeleinternaționale.

Câtă vreme, la 19 mai 2010, Grecia trebuie să achite 8,5miliarde din datoria sa, iar vistieria guvernamentală este goală,un nou împrumut este singura soluție de evitare a stigmatului de”stat falimentar”. Dar nu bursele internaționale, ci doarUE și FMI mai pot credita un datornic atât de puțincredibil. Teoretic, celelalte 15 state euro șiComisia Europeană au semnat un acord de principiu pentru salvareaGreciei, dar, la fel ca înainte să se ajungă la acea „declarație desusținere”, există încă temeri că Berlinul va da înapoi.Formațiunea minoritară din coaliția la putere în Germania refuzăajutarea Greciei, propunând chiar „ieșirea temporară” a acesteiadin Zona Euro.

Pentru cancelarul Angela Merkel și alți lideri UE, indiferentdacă ar fi vorba de o ieșire benevolă sau de o „expulzare” aGreciei din Uniunea Monetară Europeană, aceasta ar însemna undezastru pentru proiectul european. Însă, dincolo de rușinea unuieșec politic – apropiat de intrarea în vigoare a Tratatului de laLisabona, care ar fi trebuit să fie un pas înainte în integrareaeuropeană – cele mai mari riscuri sunt de natură economică.

Prăbușirea Greciei, urmată de cele ale Portugaliei șiSpaniei

Temerea cea mai mare este că insolvența Greciei ar putea fiurmată de cea a Portugaliei, căreia S&P i-a redus ratingul lanivelul imediat superior celui mai scăzut („junk”)….(Citește mai departe în paginaurmătoare)

Inchide