Grecia cere 53,5 miliarde de euro până în 2018, în schimbul reformelor

Publicat: 10 07. 2015, 11:22
Actualizat: 11 07. 2015, 23:27

Planul ar putea crea probleme premierului Alexis Tsipras pe plan intern, din partea aripii dure a propriului său partid, Syriza, dar și a partenerului de coaliție, relatează Reuters.

Acordul cu creditorii trebuie aprobat de parlamentele naționale, inclusiv cel din Germania, unde atitudinea față dee finanțarea statului elen s-a înăsprit.

Parlamentul elen trebuie să voteze vineri programul de reforme propus de Guvern, iar doi membri de rang înalt ai Syriza și-au exprimat optimismul că legislativul va susține propunerile.

Reprezentanții creditorilor nu au comentat oferta de reforme a Greciei.

Grecia a transmis joi noaptea, Eurogroup, un nou program de reforme.

Noul plan de reforme include o creștere a TVA la 23% pentru serviciile de restaurație și la 13% pentru industria hotelieră, precum și reforme în sistemul de pensii și în domeniul public. În plus, Grecia intenționează să elimine scutirea de TVA pentru insulele grecești, până la sfârșitul lui 2016.

De asemenea, Atena prevede creșterea impozitelor pentru societăți și armatori. Propunerile vizează și creșterea imediată a taxelor pentru produsele de lux și publicitatea la televiziune.

Atena mai propune relansarea privatizărilor, înghețate de la sosirea la putere a lui Alexis Tsipras.

Aceste propuneri urmează să fie analizate vineri de creditori – UE, BCE și FMI – și supuse sâmbătă miniștrilor de Finanțe din zona euro.

Duminică, liderii din statele membre UE se vor reuni la Bruxelles pentru a discuta pe tema Greciei.

Grecia are o datorie totală de peste 320 de miliarde de euro, dintre care 65% către țări din zona euro și către FMI, iar 8,7% către BCE. Începând de la 1 iulie Grecia este, tehnic, în incapacitate de plăți. Actuala situație nu este o premieră pentru Grecia, dar ar putea fi cea mai gravă din istoria țării. În 2012, economia Greciei a fost în incapacitate de plăți tehnică, restructurând o datorie suverană de 124 de miliarde de euro. La acea vreme, Grecia a fost salvată de creditorii europeni.

În lipsa acordului, statul elen riscă să nu poată plăti deloc datoria de 323 de miliarde de euro.