Grecii, din ce în ce mai divizați, înaintea referendumului. Ce arată ultimele sondaje

Publicat: 04 07. 2015, 12:28
Actualizat: 04 07. 2015, 12:30

În prag de referendum, premierul grec Alexis Tsipras militează constant pentru ca poporul elen să voteze „NU” la scrutinul de duminică. În timpul unui miting din piața Syntagma din Atena, prim-ministrul grec i-a îndemnat pe alegători să nu cedeze „șantajului” creditorilor internaționali, explicând că raportul FMI justifică poziția Atenei în favoarea restructurării datoriei suverane.

„Referendumul de duminică nu este despre oportunitatea rămânerii Greciei în zona euro”, a declarat Tsipras într-un discurs televizat adresat națiunii, subliniind că dorește rămânerea țării în spațiul monedei unice. „Vă îndemn ca, la referendum, să spuneți «nu» ultimatumurilor, șantajului, diviziunilor și temerilor”, a declarat Tsipras.

Mai mult, el le-a promis alegătorilor că va ajunge la un acord cu creditorii în maximum 48 de ore după referendumul de duminică.

„Cu cât va fi mai mare proporția celor care resping măsurile creditorilor, cu atât mai bun va fi acordul. Dacă majoritatea grecilor vor vota afirmativ, propunerile creditorilor vor fi transpuse în lege”, a promis Tsipras.

Opțiunile alegătorilor greci s-au schimbat constant în săptămâna aceasta, mai ales după ce băncile s-au închis, iar banii lichizi au devenit o problemă. Acum, ultimele sondaje arată că este o diferență mai mică de un procent între cei care ar vota „DA” și cei care ar vota „NU”.

Un astfel de studiu, realizat de Alco, pe un eșantion de 1.400 de persoane, în perioada 1-3 iulie, arată faptul că există o diferență de 0.6 procente între votanți. Mai exact, 41.7% ar fi pentru un nou acord cu creditorii, în condiții austere, în timp ce 41.1% ar fi împotrivă.

Sursă: Wall Street Journal

Un alt sondaj de opinie, comandat de Bloomberg, arată aceeași stiuație strânsă: 43% ar vota „DA”, ar 42.5% ar vota „NU”. Studiul a fost realizat pe un eșantion de 1.042 de persoane.

Un al treilea sondaj de opinie, publicat vineri, 3 iulie, de ziarul Ethnos, arată însă o diferență mai mare, de peste un procent. Potrivit acestuia, 44.8% dintre respondenți susțin că vor vota în favoarea reformelor propuse de Uniunea Europeană, în timp ce doar 43.4% s-ar pronunța împotrivă.

Un singur sondaj i-ar da câștigători pe cei care resping propunerile creditorilor. Este vorba despre un studiu, publicat miercuri, 1 iulie, realizat de ProRata, care arată faptul că doar 37% ar vota „DA”, în timp ce 46% ar spune „NU”.

Sursă: Wall Street Journal