Handelsblatt: Cum va reacționa Vladimir Putin la cererea TRANSNISTRIEI de a primi protecție

Publicat: 29 02. 2024, 07:30

Președintele Rusiei, Vladimir Putin, ar putea aborda direct, într-un discurs, cererea regiunii separatiste moldovene Transnistria de a primi protecție, dar Moscova probabil va evita declanșarea unui nou conflict militar, preferând, în schimb, acțiuni pentru destabilizarea Republicii Moldova, comentează publicația germană Handelsblatt.

Regiunii separatistă Transnistria a solicitat miercuri protecție din partea Administrației Rusiei. Liderul transnistrean, Vadim Krasnoselski, a cerut ”protecție în fața presiunilor tot mai mari” ale Guvernului de la Chișinău.

Experții internaționali avertizaseră deja că Transnistria ar putea organiza un referendum prin care să ceară oficial unificarea cu Federația Rusă. Însă, în ultimele zile, analiștii Institutului pentru Studiul Războiului (ISW) au revenit asupra avertismentelor privind referendumul. Moscova și Tiraspolul au respins, la rândul lor, speculațiile.

Regimul de la Tiraspol a denunțat o serie de restricții comerciale aplicate de Guvernul de la Chișinău, care, de la începutul anului, a majorat taxele pentru mărfurile din Transnistria.

Putin ar putea reacționa joi, dar Moscova probabil va evita un nou conflict

”De la schimbarea guvernului moldovean, în 2020, Republica Moldova este condusă de un partid pro-european, iar din 2023 este candidată pentru integrarea în Uniunea Europeană. Președintele Maia Sandu a avut un discurs dur la adresa Moscovei de la începerea războiului din Ucraina, întrucât Republica Moldova se simte amenințată din cauza atacului rus asupra țării vecine. Rămâne de văzut cum va răspunde Rusia cererii Transnistriei. Președintele Vladimir Putin va rosti joi un discurs important despre starea națiunii. Experții speculează că Putin ar putea face referiri și la Transnistria”, notează Timm Seckel, editorialistul publicației germane Handelsblatt.

”Experții Institutului pentru Studiul Războiului (ISW) cred că o intervenție militară a Rusiei este improbabilă. Prezența militară rusă în Transnistria nu este suficient de mare pentru lansarea unui atac, iar rutele de suplimentare a trupelor trec prin Ucraina. În acest context, Rusia ar putea încerca să intensifice conflictul dintre Transnistria și Guvernul de la Chișinău. Moscova încearcă de câțiva ani să destabilizeze Guvernul Republicii Moldova”, concluzionează editorialistul Timm Seckel.

Foto: Profimedia

Citește și:

FT: Criteriile Rusiei de lansare a atacurilor NUCLEARE /Moscova ar folosi arme atomice în ”situații critice” pentru siguranța națională