Hollande apreciază că „încă nu sunt îndeplinite” condițiile unui acord asupra bugetului UE

Publicat: 03 02. 2013, 21:10
Actualizat: 05 07. 2013, 10:33

François Hollande a declarat duminică, primindu-l pe Mario Monti într-o vizită, că „încă nu sunt îndeplinite” condițiile obținerii unui acord asupra bugetului Uniunii Europene pentru perioada 2014-2020 în cadrul viitorului summit european de la Bruxelles, în perioada 7-8 februarie, relatează AFP.

În ceea ce privește acest buget, „noi constatăm că negocierile sunt foarte dificile, deoarece vizează o concepție a unei Europe fondate, în opinia noastră, atât pe o solidaritate și o creștere (economică), cât și pe interese naționale. Și este legitim ca fiecare șef de stat sau Guvern să îl apere pe al său (interesul național)”, a declarat Hollande.

„Deci facem totul pentru ca, în cadrul viitorului Consiliu (European), să putem să ajungem la un acord, dar, în acest moment, încă nu sunt îndeplinite condițiile” în acest sens, a adăugat șeful statului francez, la Palatul Elysée, alături de premierul italian Mario Monti, subliniind asupra unui „nou nivel de cooperare excepțională” între Franța și Italia.

„Însă ne mai rămân câteva zile și îmi imaginez (că va fi necesară) o noapte întreagă pentru a ajunge la rezultatul pe care ni-l dorim cu toții, adică la o negociere reușită”, a continuat Hollande.

„Eu îmi doresc să se ajungă la un acord” în timpul summit-ului european, a declarat, la rândul său, Monti, afirmând că speră la obținerea unui „acord mai transparent și mai echitabil”.

Monti a notat că, începând din 2011, „Italia a devenit primul contributor (net) al Uniunii Europene”.

Liderii europeni se vor întâlni joi și vineri la Bruxelles cu obiectivul de a ajunge la un compromis asupra bugetului UE pentru perioada 2014-2020, după un eșec, la precedentul summit, la sfârșitul lui noiembrie, cu privire la acest subiect.

În cursul acestui summit, președintele Consiliului European Herman Van Rompuy a propus un buget UE în valoare de 973 de miliarde de euro, reprezentând 1,01% din PIB-ul european,

Însă liderii europeni nu au reușit să își soluționeze divergențele, nici cu privire la suma tăierilor cerute de anumite state membre și nici cu privire la repartizarea acestor reduceri de cheltuieli între diferitele politici europene.

Potrivit mai multor surse europene, negocierile vizează un total de 20 până la 25 de miliarde de euro, reprezentând tăieri suplimentare, de operat în cadrul ultimului proiect de compromis prezentat în cursul summit-ului din noiembrie.