Președintele Belarusului, după întrevederea cu Vladimir Putin. „Dacă vedem activare NATO, armata rusă ajunge aici în 24 de ore”

Publicat: 02 06. 2021, 11:49
Actualizat: 02 06. 2021, 14:12
Președintele Belarusului, relaxat după întrevederea cu Vladimir Putin. „În 24 de ore, armata rusă poate ajunge aici” / Sursa FOTO: picryl.com

Preşedintele Belarusului, Aleksandr Lukaşenko, i-a pus țara pe tavă lui Vladimir Putin. După întâlnirea cu liderul de la Kremlin, Lukașenko a declarat la revenirea la Minsk că, în caz de nevoie, „armata rusă poate ajunge în 24 de ore”. Totuși, ”ultimul dictator al Europei”, așa cum l-a numit presa occidentală, insistă că la întrevederea cu „Țarul” Putin nu au fost abordate chestiuni precum eventualitatea unor transferuri de trupe ruseşti în Belarus sau crearea unor baze militare permanente ale Federației Ruse pe teritoriul Belarusului. 

„Nu am avut niciun fel de discuţii despre transferul permanent de trupe ruseşti în Belarus sau despre crearea vreunei baze militare. Nu avem nevoie de aşa ceva”, a insistat Lukașenko, preluat de agenția TASS.

Lukașenko, afirmații controversate despre statele NATO

Aleksandr Lukașenko a adăugat că acum este necesată prezența permanentă a trupelor rusești, respectând ”conceptul de securitate militară a uniunii statale Rusia-Belarus”.

”Dacă va exista oarecare circumspecţie, dacă vom vedea o activare a NATO inclusiv până la un conflict militar, armata rusă va ajunge în 24 de ore în Belarus”. În acest sens, pentru ca sprijinul Rusiei să devină operativ, „în Belarus există infrastructură militară – baze și aeroporturi militare”, arată Lukașenko.

În acelaşi timp, liderul de la Minsk a lansat un nou atac la adresa Vestului: „Aceşti laşi din Occident nu au dreptul să ne acuze că am găzdui baze ruseşti sau chineze sau ale vreunei alte ţări. Uitaţi-vă mai bine la voi, căci voi vă instalaţi baze în Polonia (n.r. – stat membru NATO)”.

Pe de altă parte, preşedintele Belarusului a recunoscut că, în cadrul discuţiilor cu Vladimir Putin, au fost abordate probleme legate de cooperarea cu Federaţia Rusă în domeniul cooperării militare, inclusiv furnizarea de armament modern rusesc. Dar cele două părţi încă nu au stabilit condiţiile acestor livrări, a adăugat Lukaşenko, dând ordin ca responsabili din armată să analizeze ce tipuri de arme ruseşti ar avea nevoie forţele armate.

  • La întâlnirea lor la Soci din 28 mai, Putin şi Lukaşenko au mai discutat și despre acordarea celei de-a doua tranşe, de peste 400 de milioane de euro, dintr-un credit rusesc de un miliard de dolari oferit Belarusului, potrivit purtătorului de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov.