Igor Dodon vrea „ruperea” Acordului de Asociere cu UE: reformele de la Chișinău sunt „mimate”

Publicat: 07 02. 2017, 16:05

Cei doi lideri și-au prezentat opiniile cu privire la relațiile dintre Uniunea Europeană și Republica Moldova, a scris Igor Dodon a scris pe pagina sa de Facebook, într-o postate dedicată temelor discutate în cadrul întâlnirii.

Președintele moldovean a reiterat faptul că dacă „în rezultatul alegerilor parlamentare ordinare sau anticipate ori în cadrul unui eventual referendum se va decide că Acordul de Asociere cu UE trebuie anulat”, el, în calitate de președinte, va da curs acestei inițiative.

„Am atenționat asupra faptului că scăderea încrederii în instituțiile UE, dar și a celor care și-ar dori o integrare cu UE, de la 68% în 2009 – la 38% în 2016, se datorează atât proastei guvernări în această perioadă, cât și dublelor standarde cu context geopolitic pe care le-au aplicat oficialii europeni în raport cu tot ce s-a întîmplat în acești ani la Chișinău”, mai scrie Dodon.

Dodon i-a mai spus lui Tusk că dorește o restabilire a relațiilor cu Federația Rusă și în context a propus inițiativa lansării negocierilor trilaterale UE, Republica Moldova, Federația Rusă pe subiectul comerțului.

„Pe de altă parte, am mulțumit pentru sprijinul financiar record acordat țării noastre în ultimii 8 ani, dar am exprimat și regretul asupra faptului că această asistență nu a dus la îmbunătățirea calității vieții oamenilor. Am specificat că, acum, pentru Republica Moldova este vitală restabilirea relațiilor cu Federația Rusă și în context am propus inițiativa lansării negocierilor trilaterale UE, Republica Moldova, Federația Rusă pe subiectul comerțului”, scrie liderul moldovean pe Facebook.

Acesta a mai cerut investigarea fraudei miliardelor din sistemul financiar-bancar. Președintele nu a ezitat să semnaleze că toate acestea s-au întâmplat după semnarea Acordului de Asociere.

„În altă ordine de idei, așa cum am solicitat la Moscova am făcut-o și la Bruxelles – am cerut asistență în investigarea fraudei miliardelor din sistemul financiar-bancar, mai ales că toate acestea s-au întîmplat după semnarea Acordului de Asociere”, scrie Dodon.

„Am vorbit despre faptul că reformele la Chișinău în mare parte sunt mimate, deși este necesară voință politică pentru reformarea, în primul rând, a instituțiilor de drept, a sistemului de justiție, a procuraturii”, a subliniat președintele R. Moldova.