Încercarea Londrei de a boicota uniunea bancară i-ar putea submina poziția de centru financiar major

Publicat: 01 11. 2012, 17:10
Actualizat: 29 09. 2018, 08:27
Încercarea Londrei de a boicota strategia europeană de creare a unei uniuni bancare riscă să o izoleze de principalii parteneri comerciali și să îi submineze statutul de cel mai important centru financiat mondial, relatează Bloomberg.

Liderii Uniunii Europene au convenit în octombrie ca Banca Centrală Europeană (BCE) să devină principala autoritate de reglementare a băncilor din zona euro, cel mai devreme la 1 ianuarie, acesta urmând să fie primul pas către o uniune bancară.

Marea Britanie a anunțat că nu va participa și negociază pentru menținerea influenței Londrei pe piața financiară comunitară.

Seara trecută, premierul David Cameron a pierdut un vot în Camera Comunelor, privind contribuția țării la bugetul UE, ilustrând diviziunile din Marea Britanie legate de parteneriatul european.

Pericolul formării unei uniuni bancare care să nu includă Marea Britanie este ca influența acestei țări în stabilirea agendei comunitare să fie slăbită, pe măsură ce BCE va căpăta mai multe prerogative, consideră bancherii.

Tranzacțiile în euro, concentrate în prezent la Londra, ar putea să se orienteze către Frankfurt sau Paris și să fie reglementate de BCE, a declarat Thomas Huertas, fost reprezentant britanic în Autoritatea Bancară Europeană.

„Dacă va fi o uniune bancară europeană fără Marea Britanie atunci va fi afectat statutul de centru financiar al Londrei”, a declarat Jay Ralph, membru în board-ul Allianz, cel mai mare asigurător din Europa.

Londra este cel mai mare centru pentru tranzacții valutare, împrumuturi bancare transfrontaliere și tranzacții cu instrumente derivate, unde operează 251 de bănci străine și mai multe companii internaționale decât în oricare alt centru financiar, inlusiv New York și Frankfurt, potrivit organizației bancare TheCityUK.