Întâlnire istorică la Beijing. Secretarul de Stat american Antony Blinken, față în față cu Xi Jinping / Ce au STABILIT China și SUA

Publicat: 19 06. 2023, 17:48
Antony Blinken, atac cu talpa chiar înaintea unei vizite oficiale la Beijing: China, acuzată de crime împotriva umanității

Preşedintele chinez Xi Jinping l-a primit luni, 19 iunie, la Beijing, pe secretarul de Stat american, Antony Blinken.

Cei doi au pledat pentru depăşirea disensiunilor şi îmbunătăţirea relaţiilor bilaterale dintre China şi Statele Unite.

Xi Jinping a făcut referire la înțelegerea avută cu Joe Biden

Antony Blinken s-a întâlnit luni, la Beijing, în a doua zi de vizită oficială în China, cu ministrul de Externe, Qin Gang, şi cu Wang Yi, directorul Oficiului pentru Afaceri Externe din cadrul Comitetului Central al Partidului Comunist.

Directorul Wang Yi şi consilierul de stat Qin Gang au discutat pe larg cu secretarul de Stat Blinken, au fost discuţii directe. Partea chineză a evidenţiat clar decizia de a continua interacţiunile pe baza înţelegerii pe care eu şi preşedintele Biden am avut-o în Bali.

Cele două părţi au înregistrat progrese şi au convenit asupra unor probleme specifice. Este foarte bine”, a declarat preşedintele Xi Jinping, cu ocazia întrevederii cu secretarul de Stat american.

„Interacţiunile noastre trebuie să se bazeze permanent pe respect reciproc şi pe sinceritate. Sper că această vizită va avea contribuţii pozitive în sensul stabilizării relaţiilor China-SUA” – Xi Jinping

La rândul său, Blinken a spus: „Preşedintele Biden mi-a cerut să vin la Beijing deoarece crede că Statele Unite şi China au obligaţia şi responsabilitatea de a gestiona relaţia noastră bilaterală. Statele Unite asumă acest angajament, care este în interesul său, în interesul Chinei şi al lumii.

În ultimele zile, am avut discuţii directe şi constructive cu ministrul Qin Gang şi cu directorul Wang Yi. Am acoperit o serie de probleme bilaterale şi mondiale. Apreciez oportunitatea de a avea discuţii cu preşedintele Chinei”.

În context, oficialul american a subliniat necesitatea „stabilizării” relaţiilor dintre cele două ţări, rămânând în acelaşi timp „lucizi” în privinţa dezacordurilor bilaterale profunde.

La fiecare întâlnire, am subliniat că a avea contacte directe şi o comunicare susţinută la cel mai înalt nivel este cea mai bună modalitate de a trata în mod responsabil diferenţele şi de a ne asigura că concurenţa nu escaladează în conflict”, le-a declarat Blinken jurnaliştilor.

În ultimii ani, sub pretextul preocupărilor legate de apărarea securității și intereselor SUA, Casa Albă a restricționat accesul companiilor chineze la anumite tehnologii americane.

Însă, la Beijing, Antony Blinken a dat asigurări că Washingtonul nu încearcă să „oprească” dezvoltarea economică a Chinei.

„Nu ne facem iluzii cu privire la provocările gestionării acestei relaţii. Există multe probleme asupra cărora suntem în dezacord profund, chiar vehement” – Antony Blinken

Problema Taiwanului rămâne astfel unul dintre principalele puncte de blocaj în relaţiile bilaterale, deoarece Beijingul acuză Washingtonul că îşi consolidează relaţiile cu insula revendicată de China, încălcând angajamentele lor anterioare.

Dar Antony Blinken le-a spus jurnaliștilor care l-au însoțit în China că SUA nu susţin independenţa Taiwanului.

În acelaşi timp, noi, ca mulţi alţii, suntem profund îngrijoraţi de unele dintre provocările efectuate de China în ultimii ani, începând cu 2016, în Strâmtoarea Taiwan”, a adăugat şeful diplomaţiei americane.